Két szuper tipp családi vízitúrához

A gyalog-, és bringatúrák mellett méltatlanul kevés figyelmet kapnak a vízitúrák, pedig szebbnél szebb helyek várnak ránk Magyarországon. Ezúttal egy fővároshoz közeli helyszínt, és egy vadregényes „titkos tippet” ajánlunk a figyelmetekbe.

Szöveg és fotó:
aktivmagyarorszag.hu
Fotó:
Adobe Stock
2020. július 1.

A gyalog-, és bringatúrák mellett méltatlanul kevés figyelmet kapnak a vízitúrák, pedig szebbnél szebb helyek várnak ránk Magyarországon. Ezúttal egy fővároshoz közeli helyszínt, és egy vadregényes „titkos tippet” ajánlunk a figyelmetekbe.

Egy szép nyugodtan csordogáló folyón evezni már önmagában is nagy élmény, de ha mindehhez vadregényes környék és gazdag növény-, valamint állatvilág is társul, egészen különleges kikapcsolódásban lehet részünk. Hogy mindez ne csak terv legyen, két konkrét helyszínt és egy-egy szuper túrát ajánlunk most nektek.

Kajakkal az Ipolyon Letkéstől Szobig

Sajnos mind a mai napig csak kevesen ismerik a Dunakanyar egyik leghangulatosabb vizét, a kedves kis Ipoly-folyót. Elzártságnak oka, hogy hosszú évtizedekig nem túrázhattunk az államhatárt jelentő folyón, de ez tény egyben megőrizte az itteni élővilágot, az Ipoly-völgy apró falvainak hangulatával együtt. Az alább ismertetett mintegy 15 kilométeres túra, 5 óra alatt is teljesíthető, könnyű így kezdők számára is bátran ajánlható.

Az Ipoly felső szakaszain előfordulnak rőzsegátak, bedőlt fák, többször találunk zsilipet, ahol át kell emelnünk, így azt a részt inkább gyakorlottabb vízitúrázók vállalják be. De a Letkéstől induló szakasz is meseszép, viszont sokkal egyszerűbben teljesíthető. Érdemes magunkkal ivóvizet és ennivalót is vinni, mert a települések gyakran távolabb vannak a folyótól, a mentőmellény pedig ezen a szelíd folyócskán is kötelező felszerelés!

Ipolytölgyes környékén nagyon szép, szabályozatlan szakasz vár minket hangulatos öblökkel, megállásra, fotózásra csábító kis szigetekkel. Szob előtt a nyugodt víz a Duna visszaduzzadását jelzi, nemsokára a kis folyó bele is ömlik a hatalmas folyamba.

Ha korán reggel indulunk, rengeteg vízimadarat, kócsagot, gémet, récéket figyelhetünk meg. Ha szerencsénk van, akár a repülő drágakőként surranó jégmadarat is láthatjuk.

Itt már alig kell eveznünk, hiszen remek sodrás segíti a haladást, ám fokozottan kell figyelnünk az Ipolyon nem jellemző, itt viszont erős vízi forgalomra, nagy hajókra, motorcsónakokra. Szerencsére csak néhány száz métert kell csak izgulni, mert nemsokára meg is érkezünk a szobi rév melletti fövenyre, ahol kiköthetünk. Itt még a csodás zebegényi és esztergomi kilátást kínáló kálváriára is felsétálhatunk, vagy ha még nem volt elég a kalandból, a kisvonattal újabb börzsönyi tájak felfedezésére indulhatunk.

Az általunk ajánlott túra nyomvonaláért ide kell kattintatni, hajóbérlés és szállítás terén pedig zebegényi Depo-Z kölcsönzőt érdemes felkeresni. A hajókat Letkésig érdemes feltranszportálni, és ott vízre tenni, aztán kezdődhet a kalandkeresés.


Könnyű kenuzás a vadregényes Öreg-Túron

A Túr a Tisza egyik, Romániában eredő mellékfolyója, amely a román–ukrán–magyar hármas határnál lép be az országunkba. A vízzel borított holtágakban gazdag növény- és állatvilág tenyészik, apró foltokban hol galériaerdők, hol hatalmas szilfák köszönnek ránk. Bedőlt faóriások, alámosott partszakaszok, hínárosok övezik a lassan csordogáló folyót.

Az általunk ajánlott könnyen teljesíthető túra mindössze 9 km, ami mintegy 4 óra alatt is teljesíthető, így tökéletes egynapos program lehet. A pontos nyomvonal letöltéséért ide kell kattintani. Hajóbérlés terén a tiszabecsi Vidám Delfint ajánljuk, akik vadregényes Öreg Túr vagy a legendás Felső-Tisza tett vízitúrákhoz kínálnak felszerelésbérlést, szállítást és szakvezetést is.

Az Öreg-Túr megszámlálhatatlanul sok apró kanyarral pillanatok alatt változtatja az arcát, ugyanakkor a környékbeli kedves falvak az időtlenség nyugalmával fogadják a látogatót.



A cikket támogatta az Aktiv- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az aktivmagyarorszag.hu.

(X)



Cikkajánló