Kettős ünnep egy lobogó alatt

Március 15-én átadták a megújult Kőhegyi Menedékházat. Az ünnepélyes megnyitón a Pilisi Parkerdő Zrt., a Magyar Fejlesztési Bank, a Magyar Természetjáró Szövetség képviselői mellett a helyi turistaegyesületek tagjai is megjelentek.

Szerző:
Joó Annamária
Fotó:
Gulyás Attila
2014. március 16.

Március 15-én átadták a megújult Kőhegyi Menedékházat. Az ünnepélyes megnyitón a Pilisi Parkerdő Zrt., a Magyar Fejlesztési Bank, a Magyar Természetjáró Szövetség képviselői mellett a helyi turistaegyesületek tagjai is megjelentek.

Az átadási ceremóniát a közeledő időjárási front szélvihara sem tudta megzavarni. Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője mutatta be az avatásra meghívott díszvendégeket, akik közül néhányan röviden méltatták az esemény jelentőségét a régió turizmusa szempontjából.

 


 

Győri Tamás József, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy azért van fontos szerepe a bakancsosok életében a különböző turistalétesítményeknek, mert „a természet, a táj, az erdő is olyan, mint az ember: lakva ismerszik meg”. Rámutatott, hogy ezt felismerve építkeztek a magyarországi turistamozgalmak elindítói, és ma újra ennek a hagyománynak láthatjuk tavaszát, egy régen látott élettel teli pezsgés kibontakozását a megújuló turistaházak, menedékházak, kulcsosházak környékén. Szavai szerint az ilyen menedékházak a turisták számára céllá válnak, marasztalnak és így kultúrát teremtenek; ezért fontos a természetjárás szempontjából ezen épületek megújulása, és az ezt a megújító munkát összefogó Téry Ödön Program is. A nemzeti ünnepen tartott átadásra utalva, arról szólt, hogy a múltra való emlékezéseknek mindig azt a célt kell szolgálniuk, hogy az elődök maradandó értékeire figyeljünk, hogy azokat átmentsük és átvegyük. A lehetőségek, idők és módszerek szükség szerint  változnak, talán más felépítés, más módszertan kell a változó körülmények között, de a meghatározó alapértékek megtarthatók, így kell követnünk a nagy elődöket - zárta szavait.

 

 

Ezt követően Beck László, a „HÓD” Honismereti Túraegylet, a Magyar Turista Egyesület Szentendrei Osztályának elnöke történeti áttekintést adott a menedékház színes múltjáról.

 

A menedékház gondnoka, Schramkó Péter megköszönte a felújításban résztvevő munkásoknak és  vezetőiknek a gondos kivitelezést.

 

Végül, Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója foglalta össze a régióra vonatkozó közjóléti felújításokat, amelyeket tudatos állami fejlesztés keretei között kezdtek el. Som-hegy után, a megszépült Kőhegyi Menedékház átadása a kormányzati turistaház- rekonstrukciós tervezet második állomása a Pilisben. A közeljövőre vonatkozóan bejelentette, hogy még idén tavasszal lezárul a Fekete-hegyi kulcsosház felújítása is.

 

 

A menedékház átadása után a jelenlévők átvonultak a Petőfi pihenőnél lévő emlékműhöz, ahol koszorút helyeztek el az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére.

 

A ceremónia végeztével a vendégek részére újra megnyílt a konyha. A piknikhangulatnak még a felélénkülő szél sem tudott gátat szabni. A gondos házigazdák szendvicsekkel, virslivel, itallal kínálták a látogatókat. A ház egyik specialitása, az egyedi recept alapján készülő óriás palacsinta most is favorit volt a turisták körében.

 

 

Magazinunk tudósítója, kihasználta az alkalmat, és körülnézett a megfiatalodott turistaházban. A korszerűsítésnek köszönhetően megújult az épület tetőszerkezete, elektromos hálózata és fűtési rendszere, kicserélték a tető és a falak hőszigetelését, valamint kiegészítették konyhai részleget is, amely így akár 40 főt is ki tud szolgálni, jelentősen növelve ezzel a ház komfortját. Létesítettek egy új, biológiai szennyvíztisztítót is. Az emeleti szobákat kifestették, ahol 19 fő pihenhet zavartalanul. Emellett a menedékház mellé új gondnoki házat is építettek.

 

 

Biztosak vagyunk benne, hogy a tavaszi túraszezontól a Czibulka János Menedékház - mint turistacélpont - a hagyományaihoz méltóan még népszerűbb lesz, mint valaha.

 

 

 

<object width="680" height="383"><param name="movie" value="//www.youtube.com/v/_WeOIpJ0a6k?version=3&hl=hu_HU"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="//www.youtube.com/v/_WeOIpJ0a6k?version=3&hl=hu_HU" type="application/x-shockwave-flash" width="680" height="383" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

Cikkajánló