Kevesebb darázs, több kaland

A Pilisi Parkerdő Zrt. jó hírekkel és megfontolandó tanácsokkal indít útra titeket a főváros környéki erdőkbe.

Szerző:
Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó:
Yves Bougardier
Gulyás Attila
2013. szeptember 18.

A Pilisi Parkerdő Zrt. jó hírekkel és megfontolandó tanácsokkal indít útra titeket a főváros környéki erdőkbe.

Bizony, elmúlt a nyár, sokan nem is gondolnánk, hogy a magasabban fekvő területeken és a mélyebb völgyekben reggelenként már tíz fok alatti hőmérsékletet is mértek. Elő kell hát vennünk az őszi túrafelszereléseket. A város és az erdőterület közötti hőmérsékletkülönbség miatt ebben az időszakban különösen fontos a réteges öltözködés, és esőkabátot is vigyünk mindig magunkkal. A több helyen sáros, csúszós utakra mindenképpen zárt lábbeliben, bakancsban, megfelelő felszereléssel induljunk útnak.

 

Jó hír azonban, hogy a csapadékosra és hűvösebbre forduló időjárás következtében a Budai-hegységben az elmúlt hetekhez képest kevesebb darázzsal lehet találkozni. Annak azonban, aki a Hármashatár-hegy vagy a Hárs-hegy térségébe indul kirándulni, továbbra is érdemes megfogadnia a kellemetlen találkozást megelőző jó tanácsokat, melyek a www.parkerdo.hu oldalon olvashatók. Ezek közül a legfontosabb, hogy különösen az arra érzékenyeknél legyen darázscsípés esetére megfelelő gyógyszer a hátizsákban.

 

A Budapesti Erdészet területén lévő Országos Kéktúra-szakasz felújítása befejeződött, így 24 km-en újult és szépült meg a túraútvonal. A Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai elvégezték a belógó gallyak, ágak nyesését, az sétaút karbantartását (gödrök betemetése, vízelvezetők megújítása), emellett összeszedték az út mentén eldobált jelentős mennyiségű szemetet is.

 

A megújult túraútvonal: Nagykovácsi Zsíros-hegy, Muflon Itató, Remete-hegy; Nagy-rét, Hűvösvölgy, Gyermekvasút végállomás, Mátyás király vadasparkja, Oroszlán-szikla, Árpád-kilátó, Szépvölgyi út, Fenyőgyöngye, Hármashatár-hegy, Virágos-nyereg, Boróka büfé, Rozália téglagyár. A Pilisi Parkerdő Zrt. folyamatosan felújított és karbantartott túraútvonalakkal várja az erdőjárókat!

 

 

Sokak számára örömhír, hogy a Szentendrei Erdészet szeptember elején befejezte a kedvelt vizű Lajos-forrás karbantartását. Idén az erdészet munkatársai és a közmunkások kitakarították és felújították a kút területét, amely így megszépült külsővel várja a kirándulókat. Ezért érdemes újra ellátogatni oda egy korty forrásvízre, és megcsodálni a varázslatos környezetet.

 

A nyár végével a Szentendrei Erdészet területén közel 5 kilométer kerékpározásra is használt erdőgazdasági út kátyúzása, felújítása valósult meg.

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. Valkói Erdészete 2012 októberében vette át üzemeltetésre a korábbi időszakban gazdátlan, gondozatlan Gödöllői Arborétumot. Munkatársaink és a helyreállításban közreműködő közel 30 közmunkás 1 év alatt rendbe hozták az utakat, sétautakat, tűzrakó helyet, játszóteret, kültéri színpadot, szaletlit, ismeretterjesztő táblákat, bicikli útvonalakat hoztak létre. 2013. május 25-én már itt rendezték meg a több száz érdeklődőt vonzó ArboFesztet. A 30 hektáros terület ápolása és megújítása folyamatosan zajlik, de már most is várjuk a Gödöllő térségében kirándulókat a megszépült Gödöllői Arborétum területén.

 

A Gödöllői dombvidék erdeiben, az őszi hónapokban szürkületkor furcsa vendégekkel találkozhatunk. Kevesebben tudják, hogy nem csak a költöző madarak, hanem egyes rovarok is vállalkoznak nagyobb útvonalak megtételére. Ilyen rovarok például a szenderek is, ezek a lepkék többnyire nappal pihennek és éjjel aktívak. Sötétedés után indulnak útnak, ilyenkor általában élelmet, nektárt keresnek. Kiválóan repülnek, rövid életük során egyes fajok képesek több ezer kilométert is megtenni. Magyarországon gyakori fajnak számít a kacsafarkú szender, amely kivételesen nappal repül. Gyakran láthatjuk a virágok körül, amelyek előtt lebegve a hosszú nyelve segítségével szívja ki a nektárt.

 

 

A Visegrádi Erdészet területén gőzerővel zajlik az Országos Kéktúra útvonal karbantartása. Az Apát-kúti völgyben a közúti csatlakozástól a Bertényi Miklós Füvészkert kapujáig mintegy 100 m2-en elkészült a nagy turistforgalmú erdészeti út felújítása. Szeptember 1-jével megkezdődött a fakitermelési szezon, emiatt a turistautakon és a kerékpározásra kijelölt erdészeti utakon számítani kell fakitermelésre, fakitermelő és szállító gépjárművek mozgására. A munkákat igyekeznek úgy elvégezni, hogy minél kevésbé zavarja az idelátogatókat, legyen akár gyalogos, akár kerékpáros.

 

Az ősz sok vadfaj életében a szaporodási időszak. A Pilisi Parkerő Zrt. ezért arra figyelmezteti az autósokat, hogy az intenzív vadmozgás miatt az őszi időszakban különösen az alkonyati és pirkadati órákban körültekintően és a szokottnál jóval lassabban vezessenek az erdőkön keresztül futó utakon. Leányfalu külterületén ezen a héten is elgázoltak egy őzbakot, a vadakkal történő autós találkozást figyelemmel és óvatossággal előzhetjük meg.

 

Az ősz a kiemelt vadászati szezon kezdete is. A vadászati tevékenység hozzájárul a vadállomány túlszaporodásának megakadályozásához, a mezőgazdasági és erdei károk megelőzéséhez, a vadállomány egészségének megőrzéséhez. A vadászatok sikere érdekében egyes helyszíneken átmeneti korlátozások érintik a turistaforgalmat. Ezekről naprakész tájékoztatást ezen az oldalon olvashatnak. Különösen köszönjük, ha a korlátozással nem érintett területeken is segítik az erdészek munkáját és az éjszakai túrákat más időszakra halasztják.

Cikkajánló