Ki az az orosz nagyhercegnő, aki az ürömi sírkápolnában nyugszik?

Üröm egyik legismertebb műemléke Alexandra Pavlovna sírkápolnája, amit az Ürömi tanösvény végigjárása során mi is megnéztünk. Az orosz nagyhercegnő I. Pál orosz cár lánya volt és fiatalon, házasság révén került Magyarországra.

Szerző:
Tóth Judit
2023. március 8.

Üröm egyik legismertebb műemléke Alexandra Pavlovna sírkápolnája, amit az Ürömi tanösvény végigjárása során mi is megnéztünk. Az orosz nagyhercegnő I. Pál orosz cár lánya volt és fiatalon, házasság révén került Magyarországra.

Alekszandra Pavlovna-Romanova I. Pál orosz cár lánya, II. Nagy Katalin orosz cárnő unokája volt. 1799-ben 16 évesen lett az akkor 23 éves József főherceg felesége. Az elrendezett frigy a Habsburg és a Romanov dinasztia közötti szövetség erősítését szolgálta. Az érdekházasságból azonban szerelmi kapcsolat lett.

A pár 1800-ban kezdte meg közös életét Magyarországon. A Habsburg birtokhoz tartozó Ürömöt különösen szerették. A nagyhercegnő a magyar zenét, táncot és a magyaros ruhákat is kedvelte, a menyasszonyi ruhája is ilyen stílusban készült, amivel divatot is teremtett.

Seremetyeff-Papp János A magyarok királynéja címmel könyvet írt a nagyhercegnőről, amelyben arról is olvashatunk, hogy a magyar trikolórhoz is volt némi köze Alexandra Pavlovnának. Zászlón – nemzeti jelképként – a reformkorban jelent meg együtt a piros, a fehér és a zöld szín. A piros és fehér mellé harmadiknak a zöld színt József nádor első feleségének javaslatára vették fel, és először 1801. január 4-én került a háromszínű selyemszalag Nógrád vármegye zászlajára. A piros-fehér-zöld színek csak lassan terjedtek el, használatuk 1848-ra vált általánossá.

József nádor és Alekszandra Pavlovna boldogsága nagyon hamar és tragikusan ért véget. 1801-ben a hercegnő kislányt szült, a baba azonban néhány óra múlva meghalt. A szülés után a 18 éves hercegnő állapota is egyre súlyosabb lett, és egy hét múlva ő is meghalt. Utolsó kívánsága az volt, hogy Ürömön temessék el. A nagyhercegnő védőszentjéről, Szent Alekszandra vértanúról elnevezett ortodox emlékhely 1803-ra készült el.

A kápolna átvészelte a két világháborút, 1981 tavaszán azonban teljesen kifosztották, a holttest karjait letörték és elvitték, a díszes ruhákkal, ékszerekkel együtt. Ezután a nagyhercegnő maradványait átszállították a Budavári Palota nádori kriptájába . Ürömi újratemetésére 2004-ben kerülhetett sor.

A néhány éve szépen felújított emlékkápolnát rendszeresen használják ortodox szertartásokra, és szombatonként, 9 és 12 óra között látogatható is.

Az ürömi kálváriától rövid sétával érhetjük el a sírkápolnát, ami az Üröm helytörténeti és természeti értékeit bemutató Ürömi tanösvény egyik állomása is. A tanösvényt mi is végigjártuk, cikkünket itt találjátok.

Cikkajánló