Kihalás veszélye fenyegeti a házi verebeket

A számok riasztóak. Az utóbbi negyven évben 600 millióval esett vissza a házi verebek száma világszerte. Európában 247 millió példánnyal van kevesebb mint 1980-ban.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
Forrás:
MTI
2021. november 18.

A számok riasztóak. Az utóbbi negyven évben 600 millióval esett vissza a házi verebek száma világszerte. Európában 247 millió példánnyal van kevesebb mint 1980-ban.

Egy új kutatás szerint a felére csökkent a házi verebek populációja Európában az utóbbi negyven évben. De más madárfajokat is érint a drasztikus egyedszám-visszaesés: sárga billegetőből 97 millióval, seregélyből 75 millióval, mezei pacsirtából pedig 68 millió példánnyal lehet kevesebb a kontinensen – számol be a Guardian cikke alapján az MTI.

A brit Királyi Madárvédő Társaság (RSPB), a BirdLife International és a Cseh Ornitológiai Társaság tudósai az Európai Unióban és Nagy-Britanniában őshonos 445 madárfajból 378 adatait elemezték. Összesen 17-19 százalék közötti lehet a visszaesés, de a populációk zsugorodása különösen érinti azokat a fajokat, melyek mezőgazdasági területek mellett, rétek közelében élnek.

A változások különösen érzékenyen érintették a házi verebeket: e madárfaj populációja a felére zsugorodott össze, míg a mezei verébből 30 millióval lett kevesebb.

Az elemzés szerint mindkét faj elsősorban a megváltozott mezőgazdasági gyakorlatok miatt szenvedett veszteségeket, de a házi verebekből a városokban is kevesebb van. Az okokat egyelőre nem tudják, de lehetséges magyarázatként az élelemhiány, különféle madarakat sújtó járványok, illetve a légszennyezés merült fel.

Tanulmányunk a kihalás valódi veszélye miatt fúj riadót

– hangsúlyozta Fiona Burns, a kutatás vezetője, az RSPB tudósa. Burns úgy véli, a társadalomnak együtt kell kezelnie a természet és a klíma válságát természetbarát földműveléssel, a fajok védelmével, fenntartható erdő- és halgazdálkodással. Illetve jelentősen növelni kell a védett területek méretét mindenhol.

A kutatásból ugyanakkor az is kiderült, hogy a megvizsgált 378 fajból 203 létszáma nőtt. De a növekedés kétharmadát nyolc faj, a barátposzáta, a csilpcsalpfüzike, a fekete rigó, az ökörszem, a tengelic, a vörösbegy, az örvös galamb és a kék cinege hozta össze. Illetve tizenegy ragadozómadár-faj – köztük a vándorsólyom, a rétisas és a szirti sas – populáció-létszáma 1980 óta több mint duplájára nőtt, bár ezek egyébként elég ritka madarak, számuk alacsony volt. A kutatók szerint ezek a fajok a madárvédelemnek, a káros növényvédő szerek visszaszorulásának és a fajrehabilitációs programoknak köszönhetően szaporodhattak el.

Cikkajánló