Kilátó épül a Csóványoson

A munkaterület átadásával megkezdődtek az átalakítási munkálatok a geodéziai mérőtoronynál.

Szerző:
Ipolyerdő Zrt.
Fotó:
Ipolyerdő Zrt.
2013. október 15.

A munkaterület átadásával megkezdődtek az átalakítási munkálatok a geodéziai mérőtoronynál.

Kilátó lesz a csóványosi toronyból, amely eddig az országos geodéziai alaphálózat részeként működő mérőtorony volt. A kilátó reményeink szerint hamarosan a Ti kirándulásaitokhoz fog páratlan élményt nyújtani. 

 

Az építés alatt azonban a torony nem látogatható, ugyanis építési terület, ahol csak az építők, építtetők tartózkodhatnak! A toronyhoz vezető turista jelzések látogathatók, mivel a munkaterület környezeti igénybevétele nem túl nagy. Ezért kérünk minden természetszeretőt, hogy az átalakítás időtartama alatt legyen türelemmel, és a fentiek figyelembevételével tervezze kirándulását! A kellemetlenségekért elnézésüket kérjük, ugyanakkor az építkezések várható befejezésekor, ami a jövő esztendő harmadik negyedévében lesz már együtt ünnepelhetünk a megújult Csóványos tetején!

 

 

Egy Európai Uniós pályázatnak köszönhetően, az Ipoly Erdő Zrt. saját forrásainak bevonásával, és a szükséges tervek, engedélyek birtokában elhárultak az akadályok, hogy a 938 m magasan álló geodéziai mérőtorony megújulhasson. A turista utak mentén álló építménybe volt idő, amikor be lehetett jutni, manapság azonban hivatalosan biztosan nem. A torony kezelője ugyanis a megyei földhivatal vélhetően biztonsági okokból lezáratta.

 

A bezárt torony jelen állapotáért éppen ezért nem az erdőgazdálkodó felelős, de a gyalogos természetjáró turizmus pártolójaként felelősséget érztek az oda látogatók biztonságáért is. Ezért a torony jelenlegi állapotát felmérték és a kilátóvá történő átalakítás élére álltak. A torony szerkezetileg megfelel a statikai elvárásoknak, azonban a kialakítása nem a turisztikai terhelések elviselésére, hanem az eredeti funkció ellátására lett kialakítva.

Az elnyert pályázat a kilátóvá történő teljes rekonstrukciót célozza.

 

Cikkajánló