Kipróbáltuk a fahatározó appot

Szakemberrel teszteltük a Fa Book fahatározó applikációt, és annyira belejöttünk, hogy legszívesebben az összes fát és cserjét meghatároztuk volna Dobogókő környékén. Az Országos Erdészeti Egyesület által fejleszett alkalmazással az okostelefonos fahatározás ugyanis nemcsak hasznos, de szórakoztató időtöltés is.
 

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
Tóth Judit
123rf.com
2018. május 16.

Szakemberrel teszteltük a Fa Book fahatározó applikációt, és annyira belejöttünk, hogy legszívesebben az összes fát és cserjét meghatároztuk volna Dobogókő környékén. Az Országos Erdészeti Egyesület által fejleszett alkalmazással az okostelefonos fahatározás ugyanis nemcsak hasznos, de szórakoztató időtöltés is.
 

Szenthe Gáborral, a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgondnokával, aki maga is részt vett az applikáció tesztelésében, Dobogókőn találkoztunk, hogy közösen próbáljuk ki az új fahatározót. Nem is mentünk messzire, csak az első utunkba akadó fáig. Elkezdtük a határozást, pontosabban Gábor figyelt, én meg határoztam, és kicsit úgy éreztem magam, mintha vizsgán lennék. A kiszemelt fáról annyit már ránézésre is tudtam, hogy valamilyen juhar, azt azonban nem, hogy pontosan, melyik faj, így jól jött a telefonos segítség.

 

Nem kell botanikusnak lenni, csak türelmesnek

 

 

 Egyszerű ikonok segítik a határozást, mely során, például egy nyitvatermő esetében, el kell döntenünk, hogy rövidek vagy hosszúkásak a tűlevelek, azok szórtan állnak vagy hármasával

 

A határozó 111 hazai erdőkben honos fa-és cserjefaj határozásához nyújt segítséget. Az app egyszerű ikonokkal navigál bennünket, a növény egy-egy ismérve alapján szűkítjük a találati számot, míg el nem jutunk a keresett fajhoz. Ilyen ismérvek például, hogy milyen a levél alakja, a virág színe, a termés állaga vagy színe. Szóval nincs szükségünk feltétlenül a középiskolában tanultakra, nem kell tudnunk, hogy hüvelyterméssel vagy épp felfújható tokterméssel van-e dolgunk, bár az nem árt, ha tudjuk, mi a különbség az egyszerű és összetett levél között, milyen a szórt vagy átellenes levélállás, és fel is ismerjük ezeket.

 

A Fa Book használatakor inkább a megfigyelőképességünkre van szükségünk. Állatok határozásakor jó, ha gyorsak vagyunk, hisz egy madár nem fog a kedvünkért hosszasan ücsörögni, a növényekkel azonban ilyen probléma nincs, nem szaladnak el előlünk, így bőven van időnk a határozásra. Aki azt gondolja, hogy ez az applikáció olyan mint egy arcfelismerő, annak csalódnia kell, itt bizony kicsit dolgozni kell a sikerért. De épp ez benne a jó.

 

Nincs két egyforma növény

 

Fontos, hogy határozáskor menjünk közel a növényhez, ugyanis van az a levél, ami másfél méterről tökéletesen ép szélűnek tűnik, de ha közelebb lépünk, rájövünk, hogy nagyon is fogazott. És ne dőljünk be feltétlenül a látványnak, mert az, ami 5-6 méter magas és fás szára van, még egyáltalán nem biztos, hogy fa, lehet, hogy egy óriásira nőtt, idős galagonyával van dolgunk. És azt sem árt szem előtt tartani, hogy a növények, akár csak mi emberek, nagyon sokfélék. Az azonos fajhoz tartozó egyedek között is lehet eltérés, hisz számos tényező határozza meg egy egyed megjelenését. Az egyik karcsú és sudár, a másik kicsit zömökebb, az egyik árnyékban nőtt, a másik egy napsütésnek kitett sziklafalon. De még egyetlen fán is lehetnek eltérő alakú levelek, s míg az egyiket inkább lándzsásnak látjuk, a másik már határozottan kerekdednek tűnik, ezért jó, ha több levelet is megnézünk, mielőtt rábökünk a megfelelő levélalakra.

 

Akárcsak Gombóc Artúr kedvenc csokoládéi, egy levél is nagyon sokféle lehet, egyszerű vagy összetett, kerekded, lándzsás, elliptikus, ép szélű, fogazott, netán fűrészes...

 

Néhány növény könnyen megtréfálhatja az embert, például egy egymásba gabalyodó fagyal és erdei iszalag párosnál nem árt már a kezdet kezdetén tisztázni, melyik levél melyik növényhez tartozik, ellenben hamar tévútra juthatunk. Ha épp akkor határozunk, amikor a virágok már elnyíltak, és még érett termés sincsen, érdemes körülnézni a fa alatt, hátha találunk még terméseket az előző évről, ami nagy segítség lehet. De az se baj, ha a határozás végén nem egyetlen fajhoz jutunk, hanem négy-öt lehetséges megoldás marad. Ilyenkor a fotók és a növény részletes leírása segíthet.

 

Érdemes a fa alatt is körülnézni, mert az előző évi termések is sokat segíthetnek a határozásban


Az applikációban van egy lexikon is, amit szintén segítségül hívhatunk, egy játékkal pedig tudásunkat is letesztelhetjük. A mobilapplikáció mellett elkészült a www.fabook.oee.hu honlap is, melynek képanyagát forrásmegjelöléssel fel lehet használni, például iskolákban, tanulmányi versenyeken. A fahatározót remélhetőleg a biológia tanárok is felfedezik majd, hisz a növényhatározás, ha okostelefonnal történik, a diákok számára is sokkal vonzóbbá tehető.

 

Panoráma a valóságban és a telefonon

 

S hogy miért is mentünk a Dobogókőre tesztelni? Ennek természetesen oka volt, az applikációban van ugyanis egy funkció, amely bár egyelőre még tesztüzemben működik, a méltán népszerű dobogókői panorámára illesztve mutatja majd meg nekünk, mely csúcsokat és sziklákat látjuk magunk előtt. Miközben a gyönyörű tájat kémleljük, Szenthe Gábor mesél is a környékbeli erdőkről. Az északi kitettségű területeken bükkösöket, a Dunához közeledve pedig, az alacsonyabb magasságokban tölgyeseket és csereseket láthatunk. Feltűnik, hogy friss vágásterületeket nem látni, csak régieket, szinte csak egybefüggő erdők terülnek el előttünk. Ennek oka pedig, hogy ezekben az erdőkben már megkezdték az áttérést az örökerdő gazdálkodásra, melynek lényege, hogy a nagy kiterjedésű vágásterületek helyett, csak kisebb lékekben vesznek ki fákat, így megmaradhat az összefüggő erdő, ami nemcsak nekünk kirándulóknak jó, hanem az itteni értékes élővilágnak is.

 

 Ha nemcsak csodálni szeretnénk a páratlan dobogókői panorámát, de azt is szeretnénk tudni, mit látunk, az app hamarosan ebben is segíthet majd. 

 

Szeretjük az erdőket, de keveset tudunk róluk

 

2017-ben készült egy országos, reprezentatív felmérés, melyből kiderül, hogy a magyar emberek számára fontos a zöld téma, érdeklődnek az erdők iránt, de keveset tudnak róluk. A magyar lakosság többsége például meg van arról győződve arról, hogy a hazai erdőterületek nagysága csökken. Az igazság viszont az, hogy már évtizedek óta nő, jelenleg az ország több mint 20% -át borítják erdők.

 

 Szeressük az erdőt, és ismerjük meg minél jobban!

 

A Fa Book applikációt az Országos Erdészeti Egyesület fejlesztette ki, a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával, és a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara oktatóinak szakmai közreműködésével. 

 

Nyerhetsz is az applikációval
Ha letöltötted az alkalmazást, részt vehetsz a május 10-én, a Madarak és Fák Napján induló többhetes online kvízjátékban, melynek nyereménye számos Turista Magazin és A Mi Erdőnk éves előfizetés, valamint családi belépő a Budakeszi Vadasparkba. A kérdéseket a Turista Magazin Facebook-oldalán találod.

A nagy múltú, több mint 150 éves egyesület egyik fontos feladata az ismeretterjesztés, épp ezért indították el 1996-ban az Év Fája mozgalmat, mely minden évben egy-egy fafajra hívja fel a figyelmet. Elindítottak egy középiskolás erdőismereti vetélkedőt is, Fedezd fel az örökséged! címmel, nemrégiben pedig létrehoztak egy internetes oldalt, mely az erdők és a klímaváltozás kapcsolatát mutatja be, a nagyközönség számára is érthető módon.


Ebbe a sorba illeszkedik mos a Fa Book applikáció is, melynek segítségével az emberek megismerhetik a hazai erdőket, s ha megismerik az ott élő fákat és cserjéket, remélhetőleg, nagyobb eséllyel fogják majd megvédeni is azokat.

 

Kapcsolódó cikkek:

Itt egy szuper fahatározós app

Nem elhanyagolt, csak természetes- az örökerdő

Klímakampány a hazai erdőkért

Teszteltük a madárhatározó applikációt

Cikkajánló