Kis repülés ez egy lappantyúnak, nagy eredmény a madarászoknak

A lappantyú, ha semmit nem csinál, akkor is a hazai madárvilág egyik legérdekesebb madara. Ezúttal azonban még egy különleges rekord is született ezzel a titokzatos fajjal kapcsolatban.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
2023. október 2.

A lappantyú, ha semmit nem csinál, akkor is a hazai madárvilág egyik legérdekesebb madara. Ezúttal azonban még egy különleges rekord is született ezzel a titokzatos fajjal kapcsolatban.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság honlapja számolt be arról, hogy szeptember közepén egy ötödik éves lappantyú tojó akadt a gyűrűzőhálóba Bugacon. A madár lábán gyűrű volt, így hamar kiderült, hogy 2019-ben a Kolon-tavi Madárvártán gyűrűzték, ami légvonalban 25 km-re van mostani visszafogási helyszínétől.

Ez nem nagy távolság, azonban a hazai adatbázis szerint a magyar madárgyűrűzés 1908-tól számított történetében ez az első eset, hogy magyar gyűrűs lappantyú a gyűrűzés helyétől számított 5 kilométeres sugarú körön túl megkerült – írja a KNPI honlapja.

A bugaci Nagypusztán gyakran zajlik éjszakai lappantyúgyűrűzés, amelynek célja, hogy információkat szerezzenek a keveset gyűrűzött madárfaj vonulásáról. Az 1951 óta meggyűrűzött körülbelül 1400 hazai példányból eddig kb. 130 egyedet fogtak vissza. A visszafogások mindegyike 5 kilométeres körzeten belül történt. Ezért is számít különlegesnek a mostani visszafogás.

Tudtad?
  • A lappantyú éjszakai madár, táplálékát éjjel aktív rovarok adják.
  • A csőrét hatalmasra tudja nyitni, de rovarfogó felületét a szájzugában levő bajuszsertékkel még tovább tudja növelni
  • A többi madártól eltérően az ágon nem keresztben, hanem hosszában ül.
  • A rejtőzködés nagymestere, ha lehunyja a szemét, tényleg úgy néz ki, mintha a fa része lenne.
  • Régen kecskefejőnek is hívták, mert úgy hitték, kiszívja a kecskék tejét.
  • Vonuló madár, a telet Afrikában tölti.
  • Védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

És ahogy azt alább hallani lehet, egy ilyen különleges madárhoz különleges hang is dukál.

Cikkajánló