Nyaktekercs – egy madár, amelynek nemcsak a neve fura

Bár a harkályfélékhez tartozik, a nyaktekercs csak nyomokban hozza a család általános jellemzőit. Legkülönösebb tulajdonsága is egyedinek számít, vészhelyzetben ugyanis madár létére hüllőnek álcázza magát.

Szöveg:
2023. augusztus 1.

Bár a harkályfélékhez tartozik, a nyaktekercs csak nyomokban hozza a család általános jellemzőit. Legkülönösebb tulajdonsága is egyedinek számít, vészhelyzetben ugyanis madár létére hüllőnek álcázza magát.

A nyaktekercs (Jynx torquilla) abban hasonlít a többi harkályra, hogy két lábujja előre, kettő hátranéz, hosszú nyelve kiölthető, a végén kis horgok vannak, ezt az eszközt pedig remekül tudja kamatoztatni a fő táplálékának számító hangyák és hangyatojások bolyból való kiszedegetésekor. És akkor nagyjából ennyi lett volna a faj „harkálysága”, lássuk mi mindenben más, mint a harkályfélék családjának többi faja.

Nem kúszik a fákon, a farktolla sem alkalmas támaszkodásra, nem készít odút sem, más harkályok elhagyott odúit foglalja el. Méretre is kisebb, mint egy átlagos harkály, inkább a pacsirtanagyságú. A nyaktekercs a többi harkályfélétől eltérően vonuló, a telet Afrikában tölti, nálunk áprilistól októberig látható. Már ha szerencsés az ember, mert a madár tollazata mesterien utánozza a fák kérgét, ennek köszönhetően nem nagyon lehet észrevenni. Jellegzetes hangját azonban sokfelé lehet hallani, ritkás erdőkben, parkokban, gyümölcsösökben.

És hogy honnan ez a fura név? Nem árulok el nagy titkot azzal, ha azt mondom, hogy madarunk meglepő módon tudja tekergetni a nyakát. Az már sokkal fogósabb kérdés, hogy vajon miért csinálja?

A nyaktekercs ezt a fura viselkedést vészhelyzetben veti be, ha például az odúban ülve a fiókáit szeretné megvédeni egy támadótól. A tekergő mozgással kígyónak próbálja tettetni magát, közben fején felborzolja a tollait, és mellé még egy kis sziszegést is produkál, hogy még tökéletesebb legyen a színjáték. A kígyóktól ugyanis a legtöbb madár és emlős tart, így a nyaktekercs választása teljesen érthető.

Ráadásul, egy idő után a fiókák is csatlakoznak, így egy egész fészekaljnyi sziszegő-tekergő kígyószerű lénnyel néz szembe az, aki nyaktekercsvacsorára vágyik.

E fura viselkedés láttán régi korok emberei a boszorkányokkal is kapcsolatba hozták a nyaktekercset, és ördögi erőket tulajdonítottak neki. Mára szerencsére ez a tévképzet a múlté, a nyaktekercs megmaradt egy kedves, fura szerzetnek.

Ha valaki szeretné ezt a különös madarat megfigyelni, mesterséges odúk kihelyezésével próbálkozhat. Hogy milyen odút érdemes kirakni számára, azt Klébert Antal a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársának alábbi videójából kiderül.

A nyaktekercs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer Ft.

A cikk 2022 áprilisában jelent meg először.

Cikkajánló