Kisvasúttal a csillagok nyomában

Augusztus 6-án, szombaton különvonat indul Mahócára. A programot éjszakai túrával és csillaglessel egészítheted ki, de a környéken napközben is számos kirándulási lehetőség is akad.

Szerző:
ÉSZAKERDŐ Zrt.
Fotó:
Lillafüredi Állami Erdei Vasút Üzemigazgatóság
JAKÓTS ÁDÁM
2016. augusztus 2.

Augusztus 6-án, szombaton különvonat indul Mahócára. A programot éjszakai túrával és csillaglessel egészítheted ki, de a környéken napközben is számos kirándulási lehetőség is akad.

Az Északerdő Zrt. programjának fókuszában az esti csillagnézés áll, de szeretnének azoknak is a kedvében járni, akik nappali kikapcsolódásra vágynak a Lillafüredi Állami Erdei Vasút menetrend szerinti vonatok által nem járt szárnyvonala környékén. Ők felszállhatnak a reggeli 9.30-as kirándulóvonatra, ami Mahócáig közlekedik, ahol egyéni kikapcsolódási lehetőségeket ajánlanak az érdeklődőknek. A délutáni kirándulóvonatokra már azokat is várják, akik főként az esti csillagnéző programra, vezetett túrára kíváncsiak. A Miskolcról Mahócára és a visszafelé közlekedő vonatok menetrendje itt található.

 


A csillagnéző program utasai a Közép-Garadnáról induló éjszakai különvonattal térhetnek majd vissza Miskolcra.
A jó időben reményében elsősorban nyitott személykocsikkal indul a szerelvény, a vonóerőt a tervek szerint a LÁEV két C-50-es kismozdonya szolgáltatja majd.

 

Éjszakai túra és csillagles

 

A programot a délutáni különvonat érkezéséhez igazítják. A vezetett túra előtt Andókúton piknikezéssel hangolódhatnak a résztvevők, és ha az időjárás engedi, tábortűz is lesz. A túra a környékbeli barlangok, természeti látnivalók mentén vezet, sötétedés után pedig kezdetét veszi a csillagnézés szakavatott csillagászok és távcsövek segítségével. A fényszennyezéstől mentes bükki rengeteg tiszta idő esetén igazán különleges élményt ígér a résztvevőknek. A program után a különvonat Közép-Garadnán várja majd a csoportot, innen térhetnek vissza Miskolcra. (A különvonat visszafelé csak Diósgyőr-Majláth forgalmi telephelyig közlekedik.)


A szakvezetett csillagnézés ideje kb. 1,5 óra, míg a kiránduláson megtett távolság nagyjából 5 km. Az esti túrát kedvezőtlen idő esetén is megrendezik, egyéb érdekességek felkeresésével.

 

Mahóca környékén túrázni és kalandparkozni is lehet

 

 

Andókút: A szárnyvonal Mahóca előtti utolsó megállója. A mesébe illő kis erdei tisztáson forrás és forrástó található, partján erdei pihenőhellyel, kiépített szalonnasütő helyekkel. (Az esetleges tűzgyújtási tilalmat figyelembe kell venni.)


Kirándulás a Garadna völgyébe vagy Lillafüredre: Mahóca állomás kiváló kiindulópontja lehet a Bükk erdeibe induló kirándulásoknak. Könnyed túra keretében akár a Garadna völgyébe vagy Lillafüredre is el lehet látogatni, ahonnan a hazatérésre a kisvasút fővonalán menetrend szerint közlekedő vonatok is igénybe vehetők a szárnyvonali programra jegyet váltó utasok számára.


Varbó: A Mahóca állomáshoz legközelebb fekvő település a Bükk északi lábánál elterülő takaros, mintegy ezer lelket számláló Varbó község. A kisvasút felől a bükki erdőket elhagyva rövidesen elérhető a szépséges Varbói-tó, melynek környéke nyugalmas sétára, pihenésre alkalmas. Partján kalandpark is üzemel. (A helyszín Mahóca állomástól 3 kilométerre található.)

 


Farkasgödör: A kisvasutak világa iránt érdeklődő, szívesen túrázó utasok számára jó kikapcsolódási lehetőség a néhai Mahóca - Farkasgödör-Örvénykő szakasz nyomvonalának bejárása. A mintegy nyolc kilométeres, már megszűnt vonalszakaszon még ma is számos emléke fedezhető fel az egykori kisvasútnak.

 

A menetrendről, a részvételi díjakról és a jelentkezésről itt találsz bővebb információt.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Tíz dolog, amiért más autó nélkül utazni, mint tavalyelőtt

Egyedülálló új pálya nyílt meg a kisvasutazás szerelmesei előtt

Trance a Börzsönyben

Kuriózum az új kisvasút

Cikkajánló