Kopácsoló, trillázó madarak hangjától hangosak az erdők

A tavaszias jó idő erdeinkben is érezteti hatását. A Maros-ártérben a harkályok kopácsolása mellett egyre gyakrabban hallhatjuk az énekesmadarak vidám trillázását is.

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
123rf.hu
2019. február 28.

A tavaszias jó idő erdeinkben is érezteti hatását. A Maros-ártérben a harkályok kopácsolása mellett egyre gyakrabban hallhatjuk az énekesmadarak vidám trillázását is.

Már szorgalmasan dobolnak a harkályok a Maros hullámtéri erdeiben - írja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a honlapján. Kis fakopáncsok, nagy fakopáncsok, zöld küllők, fekete harkályok kopácsolásától hangos a táj. Ám a hím harkályok most nem azért kopogtatják a fák törzsét, mert táplálékot keresnek, hanem mert kijelölik a saját területüket (revírjüket). Ilyenkor kifejezetten olyan ágakat ütögetnek gyors tempóban, amelyeknek hangja messzire hallatszik. A dobolással párjukat is csalogatják.

 

Már kopácsolnak a fekete harkály is

 

Széncinegék énekétől hangos az erdő

 

A széncinkék is érzik már a tavaszt, ezért egyre hangosabbak. Bár még nem a klasszikus „nyitnikék”-et éneklik, de már tavaszi jellegű strófákat ismételnek. A csuszkák szintén dalra fakadtak. A Maros erdőrezervátumban egy rövidkarmú fakúsz hangját is felfedeztük. Ez a madár nem tipikusan alföldi, ennek ellenére a Maros mellett is előfordul. Az itteni ártéri erdőkben egyébként több olyan madárfaj egyedei bukkannak fel, amelyek inkább a nagyobb, összefüggő erdőkben jellemzőek. Az erdei pintyek szintén mozognak már errefelé, de egyelőre nem énekelnek.

 

A csuszkák is dalra fakadtak
 

Kapcsolódó cikkeink:

Ezzel vonzhatod a kertedbe a harkályokat

Ezzel a könyvvel te is tehetsz valamit az állatokért

Beindult a madárélet a Kis-Sárréten

 

Cikkajánló