Kora ősszel újra aktivizálódnak a kullancsok

Míg a forró, száraz nyárutó nem kedvezett a kullancsoknak, addig a kicsit hűvösebbé váló őszi idő újra előcsalogatja őket rejtekhelyeikről.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
2023. október 2.

Míg a forró, száraz nyárutó nem kedvezett a kullancsoknak, addig a kicsit hűvösebbé váló őszi idő újra előcsalogatja őket rejtekhelyeikről.

A nyári forróságot a kullancsok rejtekhelyeken vagy a gazdaállataikon próbálták átvészelni, a kicsit hűvösebbé váló időjárás azonban újra aktivizálja őket. Ráadásul ilyenkor már az idei generációk is áldozatra várnak, így a kora őszi időszak elhozza az év második kullancsdömpingjét – írja a Kullancs a kertben program hírlevele.

A ELKH- Ökológiai Kutatóközpont Evolúciótudományi Intézetének programjában résztvevő önkéntes jelentkezők kullancsok után kutatva rendszeresen felmérik saját városi kertjüket. A cél a városi környezet, a hazai őshonos kullancsfajok és az általuk hordozott kórokozók kapcsolatának a feltérképezése.

Az intézetnek nem ez az egyetlen citizen science programja. Már második éve zajlik a Kullancsfigyelő program, amelynek egyik fő célja a célja a klímaváltozás hatására hazánkban is megjelenő nem őshonos Hyalomma kullancsok elterjedésének vizsgálata a lakossági bejelentések alapján.

Az idei első Hyalomma-faj szeptemberben érkezett be a kutatókhoz, Komárom-Esztergom vármegyéből. A kullancsot egy lóról gyűjtötték be.

Ezek a kullancsfajok leginkább az általuk terjesztett Krími-kongói vérzéses lázról ismertek. Ezek a fajok hazánkba vándormadarak útján érkeznek, eredeti élőhelyük Magyarországtól jóval délebbre található, ám a klímaváltozás miatt a közép- és észak-európai éghajlat is egyre inkább megfelelő számukra.

Cikkajánló