Kossuth nyomában Sátoraljaújhelyen

Tetszenek a régmúlt idők épületei és a bennük rejlő titkok? Kipróbálnád milyen egy úton járni Kossuth Lajossal, gróf Andrássy Gyulával vagy Kazinczy Ferenccel? Vegyél részt egy reformkori sétán Kossuth lábnyomán Zemplén történelmi fővárosában.

Fotó:
Sátoraljaújhely-Hegyköz Turizmusáért Egyesület (kiemelt kép)
2023. október 16.

Tetszenek a régmúlt idők épületei és a bennük rejlő titkok? Kipróbálnád milyen egy úton járni Kossuth Lajossal, gróf Andrássy Gyulával vagy Kazinczy Ferenccel? Vegyél részt egy reformkori sétán Kossuth lábnyomán Zemplén történelmi fővárosában.

Talán nincs is más olyan időszaka a magyar történelemnek, amikor több híres politikus, művész, vagy éppen hadvezér ténykedett volna hazánk sorsának alakításán, mint a reformkorban. Különösen igaz ez az egykori Zemplén vármegyére. Habár a séta főhőse Kossuth Lajos, a Tourinform Zemplén Iroda idegenvezetője említést tesz a jól ismert irodalmi vezér és nyelvújító Kazinczy Ferencről, vagy éppen Andrássy Gyula grófról is, aki – többek között Magyarország miniszterelnöke és a monarchia közös külügyminisztere is volt.

A tematikus városnézés témája az ő életük fontos, vagy kevésbé fontos, de érdekes pillanatainak felidézése, és az életútjuk során nagyobb jelentőséggel bíró épületek bemutatása. Kossuth Lajos is a városban nevelkedett és itt kezdte politikai pályafutását is. Vallomása – „büszke vagyok arra, hogy magamat újhelyi magyar embernek nevezhetem” – jelzi a város egykori jelentőségét.

Négy különböző hosszú verzióban igényelhető séta

A leghosszabb kétórás séta keretében bemutatják a Kossuth család házát és a Pálos-piarista templomot, amelyek segítségével a reformkori politikus diákévei elevenednek meg a résztvevők előtt. Megismerkedhetünk a főhős családjával, jogtudománnyal való kapcsolatával, érdeklődési körével, eperjesi és sárospataki tanulmányaival, újhelyi politikai karrierjének egyes mozzanataival.

A szentháromság kápolnánál szó esik arról, hogy régebben is voltak járványok és ezek hogyan befolyásolták Kossuth életét. A Kazinczy Ferenc Múzeumhoz érve az egykori Zemplén Casino mindennapjai elevenednek meg előttünk, és megtudhatjuk, hogy az itt pezsgő szellemi és éjszakai élethez hogyan kapcsolódtak a séta szereplői és szintén fontos kortársaik.

Tovább haladva az is kiderül, hogy milyen tisztségeket vállalt Kazinczy Ferenc a városban, és fotót vagy szelfit is készíthetünk a Városháza előtt életnagyságú szobrával.

Ezután Kossuth újhelyi politikai sikerei, majd botlásai következnek, és kiderül, hogyan lett mindezek következménye végül az, hogy országos hírű politikus lett.

A többi itt fel nem sorolt helyszín is hasonlóan izgalmas, gróf Andrássy Gyula újhelyi kötődésén keresztül a Kossuth kultusz kialakulásig nagyon sok mindenről esik szó. A séta végén úgy érezhetjük, hogy valójában egy reformkori időutazást tettünk, és igazán informatív, valamint szórakoztató élményben volt részünk. További részletek és információ ide kattintva érhető el a sétákról.

A weboldal és a hirdetés a Sátoraljaújhely-Hegyköz Turizmusáért Egyesület kommunikációs tevékenységének fejlesztése a térség turizmusának és civil szervezet fenntarthatóságának érdekében” című pályázat részeként készült el. Pályázati azonosító: VCA-KP-1-2022/5-000416


Cikkajánló