KÖZEL 8 TONNA SZEMETET SZEDTEK AZ EVERESTEN - MŰALKOTÁSOKAT KÉSZÍTETTEK BELŐLE

Bemutatták a világ legmagasabb hegycsúcsáról, a Mount Everestről lehozott nyolctonnányi hulladék egy részéből faragott műalkotásokat Katmanduban.

 

2012. november 26.

Bemutatták a világ legmagasabb hegycsúcsáról, a Mount Everestről lehozott nyolctonnányi hulladék egy részéből faragott műalkotásokat Katmanduban.

 

 

A Mount Everest fő "mászó-szezonja" márciusban kezdődik és májusban ér véget. Az elmúlt évtizedekben hozzávetőleg négyezer embernek sikerült meghódítania a 8848 méteres magaslatot, amelyre elsőként Sir Edmund Hillary és Tenzing Norgay jutott fel 1953-ban.

Ez a hatalmas mennyiségű szemét csak egy része a Mount Everesten található, hegymászásokkor fennmaradó régi kötelek, kiselejtezett oxigénpalackok, törött sátrak, sörös dobozok, üvegek és egy helikopter maradványainak. A részleges megtisztításához összesen 65 hordárra, 75 jakra és két tavaszi expedícióra volt szükség.

 

Nepáli művészek egy csoportja, a Csomolungma lejtőit csúfító szemétre szeretnék felhívni a figyelmet, így ezen szemét felhasználásával 75 alkotást készítettek el. Az Everest 8848 Art Project elnevezésű kezdeményezés keretében született alkotásokat Katmanduban állították ki, majd Pokharában, Nyugat-Nepál turisztikailag jelentős városában is bemutatják.

 

 

Tizenöt nepáli művész egy hónapon keresztül készült a tárlatra. Az alkotók egyike üdítős dobozok fehér alumínium darabjaiból készített érméket, amelyek a hegymászók bátorságát jelképezik, míg a magaslaton hátrahagyott sátrak fekete karóiból szélcsengőt fabrikált.

 

 

Az alkotások egyikéhez annak a helikopternek a maradványait használták fel, amely 1974-ben zuhant le, amikor élelmet szállított néhány olasz mászónak. A jármű darabjai Ganésa hindu isten szobraként születtek újjá.

 

 

A kiállított tárgyak ára 12 és 150 ezer font (4200 forint és 52 millió forint) között mozog és sokat közülük már el is adtak.

 

Cikkajánló