Közeleg a tavasz, elő a túrabakancsokkal! - hétvégi programajánló

A komoly mínuszoktól úgy tűnik, elbúcsúzhatunk. Lassan jön a jó idő is. Érdemes elővenni a túracipőket, és bemelegíteni a tavaszi kirándulószezonra. Mutatjuk, hova lehet kimozdulni a hétvégén. 

Szerző:
TM
Fotó:
dunaipoly.hu
Gulyás Attila
geotura.hu
Lánczi Péter
2018. március 7.

A komoly mínuszoktól úgy tűnik, elbúcsúzhatunk. Lassan jön a jó idő is. Érdemes elővenni a túracipőket, és bemelegíteni a tavaszi kirándulószezonra. Mutatjuk, hova lehet kimozdulni a hétvégén. 

Március második hétvégéjére ajánlunk pár remek programot a dendrológiai városi sétától a zselici kisvasutazáson és a szentgáli geotúrán át a tavaszköszöntő „beporzóünnepig”.

 

1. Medvehagymatúra kisvasutazással

 

 

A túra során gyógyhatású növényünket gyűjthetnek a résztvevők forgalomtól mentes területen. Eközben megismerkednek a medvehagyma változatos felhasználási, tartósítási módjaival, de jó medvehagymás receptekkel is gazdagodhatnak. A kisvasút 11 órakor indul Almamellékről Sasrétre, visszaút 14 órakor.

 

Mikor?
2018. március 10. 11.00 - 14.00
Hol?
Zselic, Almamellék - Sasrét
Bővebb infó ide kattintva.

 

2. Tavaszköszöntő beporzóünnep

 

 

Ha szeretsz kirándulni, ha az ablakodban szokott virágcserép lenni, ha szereted a gyümölcsöt, a mézet, ha van egyetlen gyümölcsfa is a környezetedben, akkor március 10-én Magyar Természettudományi Múzeumban a helyed. A játékos programokon megismerheted a szorgos beporzókat, barkácsolhatsz hazavihető méhszállítót, és ha kedved úgy tartja, a méhek táncát is eljárhatod.

 

Mikor?
2018. március 10. 10.00 - 14.00
Hol?
Budapest, Magyar Természettudományi Múzeum
Bővebb infó ide kattintva.

 

3. Szentgáli tűzköves geotúra

 

 

Kirándulás a szentgáli tűzkő nyomában. A Tűzköves-hegy bányaudvarába kukkantanak be a túrázók, a hegytető szálerdejében a mészkőfejtő gödrök között egy jura időszaki kőzeteket rejtő kőbányában sétálnak, majd a pengeéles tűzkőtörmelékkel borított út a több évezredes, ősi kovabányászat fejtőgödreihez is elvezet. Az utolsó szakaszon pompás kilátás nyílik a Bakony hegyeire. Könnyű túra, hossza mintegy 6 km, időtartama kb. 4 óra.

 

Mikor?
2018. március 11. 10.00 - 15.00
Hol?
Balaton-felvidék, Bakony, találkozóhely: Szentgál, római katolikus Kisboldogasszony-templom
Bővebb infó ide kattintva.

 

4. Téry Ödön-emléktúra

 

 

A résztvevők 50, 25 és 20 kilométeres távok közül választhatnak. A két hosszabb túrát nemcsak gyalog, de kerékpárral is teljesítheted. A különbség annyi, hogy míg a gyalogos túrák felvezetnek a Nagy-szénásra, addig a bringás útvonalak kikerülik azt. A Hűvösvölgyből induló túra látványos helyeken vezet végig a Budai-hegyekben és a Pilisben, illetve a Visegrádi-hegységben, érinti a Remete-szurdokot, Dobogókőt, majd Dömösön ér véget.

 

Mikor?
2018. március 11. 7.00 - 17.00
Hol?
Budai-hegység, Pilis, Visegrádi-hegység, Hűvösvölgy, Klotildliget
Bővebb infó ide kattintva.

5. NaTúra Veszprémben

 

 

A kétórás veszprémi sétán felfedezheted a „Királynék városának” lakótelepi és belvárosi flóráját és faunáját az Egyetemvárostól a Kossuth utcáig. Az egykori belső és külső püspökkerten végigsétálva gyönyörű mamutfenyő, atlaszcédrus, páfrányfenyő, juhar- és tiszafa, törökmogyoró, vadgesztenye, mahónia, fekete és jegenyefenyő egyedeket csodálhatsz meg. Ezzel a dendrológiai ihletésű időutazással egyaránt kedveskednek a szervezők az élővilág szerelmeseinek és a helytörténet iránt rajongó közönségnek. A városi séta hossza 2 km.

 

Mikor?
2018. március 11. 10.00 - 12.00
Hol?
Találkozóhely: Veszprém, Csermák Antal utca 13. (Gusto 13 Étterem előtt)
Bővebb infó ide kattintva.



 

Cikkajánló