Különleges gombák a Maros mentén

Az őszi esők hatására a közönséges fajok mellett védett őzlábgalócák és óriás bocskorosgombák is megjelentek a Maros-ártér területén.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2023. október 30.

Az őszi esők hatására a közönséges fajok mellett védett őzlábgalócák és óriás bocskorosgombák is megjelentek a Maros-ártér területén.

Ahogy a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság írja honlapján, a viszonylag csapadékos tavasz után ismét száraz nyarunk volt, és az ősz eleje is igen csapadékszegényen alakult a Maros mentén. Ezek után szeptember végén érkezett egy intenzív esőzés, melynek hatására mindenhol felpezsdült az élet. Az összegyűlt tocsogókon hamar megjelentek a madarak, s a növények is hirtelen sarjadni kezdtek.

A gombák is látványosan reagáltak az esőzésre a marosi erdőkben.

A talajban összegyűlt csapadékvíz az erdő lombja és az avar alatt lassan párolog, ráadásul a páradús, őszies, hűvös időjárás kedvez a gombák többségének, így még most is sok gombával találkozhatunk a Maros menti erdőket és ártéri réteket járva.

A közönséges, gyakori gombafajok is sokszor nagyon látványosak. Ilyen például a kifejezetten ártéri erdők fáin tenyésző gévagomba, mely élénk sárga színével már messziről magára vonja a tekintetet. Mesébe illő kis csoportokban láthatóak a piruló és a nagy őzlábgombák termőtestei. A hatalmas, fehér labdaként megjelenő óriás pöfetegek szinte szürreális látványt nyújtanak az erdő talaján.

A közönséges fajok mellett – a tavalyi évben előkerült – őzlábgalócák is újra megjelentek az ártéri legelőkön. Emellett örvendetes módon egy újabb védett gombafajt is észlelt a nemzeti park, az óriás bocskorosgombát. A nagy méretű, látványos gombafaj védettségét indokolja, hogy igényli az idős fákat, nem bolygatott korhadó fatörzseket.

Cikkajánló