Tudtad, hogy mennyi gombát vihetsz haza legálisan?

Az állami erdőkből nem vihetünk haza korlátlan mennyisében gyümölcsöket, gyógynövényeket, de a gyűjthető gombák súlyát is maximalizálták.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt illusztráció)
2023. október 5.

Az állami erdőkből nem vihetünk haza korlátlan mennyisében gyümölcsöket, gyógynövényeket, de a gyűjthető gombák súlyát is maximalizálták.

Itt a csapadékos ősz, és az erdő jelenleg is tele van gombával, ami rengeteg amatőr és profi gombászt csábít a természetbe. Vannak, akiknek megvannak a jól bevált „titkos” helyeik, míg mások összekötik a kellemest a hasznossal, és kirándulás közben gyűjtik össze, ami „szembejön”.

Nem árt ugyanakkor tudni, hogy ha állami erdőkben gyűjtögetünk, be kell tartanunk bizonyos szabályokat, amelyek közül az egyik legfontosabb, hogy személyenként napi 2 kilogrammnyi gomba vihető haza.

Aki nem vizsgázott gombaszakértő, az soha ne készítsen el úgy gombás ételt, hogy előtte a gombákat nem ellenőriztette!

Hétköznapokon a piacokon, nagyvárosokban pedig munkaszüneti napokon is ellenőriztethetjük a kijelölt gombavizsgáló helyeken a gyűjtött gombánkat. Az ellenőrzéskor a teljes gombagyűjteményünket fajokra elkülönítve mutassuk be. Külön szedjük az általunk ismert és étkezésre gyűjtött gombákat, illetve elkülönítve (kis dobozkákban) az ismeretlen, tanulmányozandó vagy határozásra szánt fajokat.

És végezetül, ide kattintva érhetitek el a Magyar Mikológiai Társaság – igen hasznos és alapos – listáját a gombagyűjtés szabályairól.

A cikk először 2022 októberében jelent meg.

Cikkajánló