Különleges szarvasokkal találkozhatsz Budakeszin

Letelt a beszoktatási idő, így a Budakeszi Vadasparkban már a nagyközönség is megnézheti a kecses állatokat.

Szerző:
MTI/Budakeszi Vadaspark
Fotó:
Surányi Linda - Budakeszi Vadaspark
2016. október 25.

Letelt a beszoktatási idő, így a Budakeszi Vadasparkban már a nagyközönség is megnézheti a kecses állatokat.

A Dybowski-szikaszarvas pár két hónappal ezelőtt került a vadasparkba, és mostanra túlvannak az állatvédelmi protokoll szerinti beszoktatási időszakon. A szarvasok éppen a párzási időszak közepén érkeztek, és a szakemberek igyekeznek a legideálisabb körülményeket biztosítani ahhoz, hogy május-június környékén kis szikaszarvasokkal gyarapodhasson a park. A fiatal egyedek befogadásával a budakeszi intézmény rezervátum jellege erősödött, ugyanis veszélyeztetett fajról van szó.

 


Ilyen szarvast Magyarországon eddig csak a Fehérvárcsurgói Vadaskertben lehetett látni, ahová 1975-ben kerültek, és ahol állományai azóta is megtalálhatók. A két állat is innen került Budakeszire.

 


A Dybowski-szikaszarvas egy átlagos testfelépítésű példánya 162-173 centiméter hosszú, marmagassága 65 és 105 centiméter, testtömege pedig 73 és 117 kilogramm között van. Szőrzete vörösesbarna, oldalán fehér pöttyökkel, így sikeresebben tud beleolvadni a ritkás erdő növényzetébe. Téli szőrzete az évszakok változásával szürkéssé, majdhogynem feketévé sötétedik.

 

 


A szikaszarvas alapvetően társas lény, nyáron kis csapatokban él, a párzási időszak kezdetétől számítva pedig nagyobb csordákat, úgynevezett rudlikat alkot. Leggyakrabban lágyszárúakkal, fás növények leveleivel, rügyekkel, hajtásokkal és vékonyabb ágakkal táplálkozik. A törzsalakot, a japán szikaszarvast (Cervus nippon nippon) 1910-ben telepítette be gróf Károlyi Gyula, a Dybowski-szikaszarvast (Cervus nippon hortulanum) 1975-ben a volt Szovjetunióból vásárolták tévedésből (a törzsalak helyett). (Wikipédia) A szikaszarvasok jól bírják a téllel járó hideget, vagyis könnyebben képesek alkalmazkodni az európai éghajlathoz és viszonyokhoz.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Láttál már kecskeügyességi bemutatót?

Még izgalmasabb lett a Budakeszi Vadaspark

Tanösvények kalandparkba építve Budakeszin

Pótmama neveli a vadaspark legkisebb malacát

Sakálvokál, mosómedvék és mesebeli rókák - Vadaspark-látogatás Budakeszin

Cikkajánló