Kultúrprogram a Velencei-tó mellett: a kápolnásnyéki Halász-kastély

A szokványos enteriőrkiállítás helyett többek között képzőművészeti tárlatokkal és kulturális rendezvényekkel vár a kastély.

Szerző:
Hidvégi Brigi
Fotó:
Gulyás Attila
2019. június 28.

A szokványos enteriőrkiállítás helyett többek között képzőművészeti tárlatokkal és kulturális rendezvényekkel vár a kastély.

Amikor célpontot választottunk Velencei-tavi különszámunk História rovatába, adta magát a Halász-kastély, mint az egyetlen látogatható épület a környéken ebben a műfajban, ahol még az egykori funkcióra is utalnak. Igaz, enteriőrkiállítás nincs, csupán egyetlen szobát rendeztek be múltidéző tárgyakkal. Ehelyett a többi teremben különböző - például képzőművészeti - tárlatok kaptak helyet.

 


Felújítása 2014-ben fejeződött be. Az egykori birtokosok - a Halász-család - szerették volna visszavenni az épületet, de nem engedhették meg maguknak, viszont nagyon örültek annak, hogy nem hagyják elpusztulni, és tervrajzokat, fényképeket, korabeli dokumentációt adtak segítségül a felújításhoz. Ezek alapján tudták aztán újratervezni a kastélyt és a parkot.


Az épület most magántulajdonban van, az üzemeltetője pedig a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány. Már a felújításnál is az volt az elképzelés, hogy kulturális központot hoznak létre a nagyközönség számára, és ebbe beletartozik többek között az a célkitűzés, hogy a kortárs művészetet népszerűsítsék. Ennek érdekében minden évben helyet adnak egy-egy kortárs művészeti csoportosulás, művésztelep vagy alkotó bemutatkozó tárlatának. Rendszeresen tartanak koncerteket, múzeum- és művészetpedagógiai foglalkozásokat is.

 


A részletes programot ide kattintva találod, ha pedig kíváncsi vagy a teljes cikkre, amiben a kastély történetéről is szó esik, vásárold meg július-augusztusi összevont lapszámunkat!

 

 

A JÚLIUS-AUGUSZTUSI SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, DE KEDVEZMÉNYES ELŐFIZETÉSRE IS VAN LEHETŐSÉGED.

 

Kapcsolódó cikkünk:

Megjelent a Turista Magazin legújabb nyári száma

 

 

Cikkajánló