Hírek

Kutyaszánon jutott át a sarkvidéken a magyar lány

A 25 éves Zaja Kitty arra vállalkozott, hogy kutyaszánnal átszelje az Északi-sarkvidéket a Fjällräven Polar expedícióval. Sikerült neki. 

Szerző:
Fjällräven Polar 2018 sajtóközlemény
Fotó:
Fjällräven Polar
2018. április 19.

A 25 éves Zaja Kitty arra vállalkozott, hogy kutyaszánnal átszelje az Északi-sarkvidéket a Fjällräven Polar expedícióval. Sikerült neki. 

Zaja Kitty képviselte Közép- és Kelet-Európát a kutyaszános sarkvidéki túrán, melyre 144 ország 4573 jelentkezője közül jutott be a bemutatkozó anyaga alapján. Az április közepén megrendezett 300 kilométeres Fjällräven Polar expedíción 19 társával szelte át az Északi-sarkvidéket szánhúzó kutyákkal.

 

 

Ahogy minden évben, az indulók idén is egy kétnapos képzésen vettek részt Stockholmban a norvég Signaldalen völgytől a svéd Väkkäräjärviig tartó út előtt. Ezt követően a civilizációtól távol töltött öt nap során testközelből tapasztalták meg a természet extrém oldalait. A -20 fokos éjszakákat expedíciós sátrakban töltötték, a főzésről maguk gondoskodtak, sőt, a havat is ők olvasztották reggelente, hogy megfelelő mennyiségű ivóvíz álljon rendelkezésükre egy-egy szánon töltött nap során. A résztvevők átlagosan 60 kilométert tettek meg naponta a lélegzetállítóan fehér, sarkvidéki tájon. Az út teljesítésében kulcsfontosságú szerepe volt a szánhúzó kutyákkal kialakított szoros kapcsolatnak, akiknek az ellátásáról a pályázók gondoskodtak.

 

 

„A Fjällräven Polar egy hihetetlen élmény, ahol rengeteget lehet tanulni nemcsak a természetről, a túlélésről, de önmagunkról is. Mindenért meg kellett dolgoznunk: ahhoz, hogy együnk, havat kellett forralni, ahhoz, hogy lássunk, tüzet kellett rakni, ahhoz, hogy aludjunk, fel kellett állítanunk a sátrunkat, akkor is, ha azt majdnem elfújta a szél. Mindemellett mégis volt elég idő gondolkodni azon, mi az, ami igazán számít az életben. A Polaron csak te, a gondolataid és a kutyák léteztek, és persze az elképesztő, végtelen, fehér táj” - mondta Zaja Kitty a sajtóközleményben.

 

 

Az ötlettől a megvalósulásig
A Fjällräven Polar gondolatát Kenth Fjellborg kutyaszán-specialista és Ake Nordin Fjällräven-alapító 1990-es beszélgetése szülte. A svéd Fjellborg korábban már részt vett a világ legkeményebb kutyaszánversenyén, az alaszkai Iditarodon, tapasztalatban tehát nem volt hiány. Ake Sédországban, ráadásul egy hétköznapi emberek részvételén alapuló kalandon gondolkozott. Az ötletből hét évvel később lett valóság - az első Fjällräven Polart 1997-ben rendezték meg, sikere pedig azóta töretlen, minden évben emberek ezrei szeretnének kiválasztottak lenni.
 

Kapcsolódó cikkeink:

Már jelentkezhetsz a 2018-as Fjällräven Polarra

Ki legyen a Fjällräven Polar 2018 magyar résztvevője?

 

 

Cikkajánló