LÁPOK HÁZA

A bemutatóház az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló együttműködési Programban az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával valósult meg.

Szerző:
Szabados Tamás
Fotó:
Rozsnyai Margit
2014. június 17.

A bemutatóház az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló együttműködési Programban az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával valósult meg.

 

Az alapító okirat és oklevél átadása

 

Eddig a XIII. századi Árpád-kori kistemplomáról volthíres Szőce. Az Őrségi Nemzeti Park egy Osztrák-Magyar közös pályázattal remek bemutatóházat épített ezen a településen. A falu soha nem is tudta, hogy egy különleges kincse van a közeli völgyben.

 

A híres lápokat vagy ötven éve Dr. Pócs Tamás Széchenyi-díjas botanikus -még egyetemistaként- fedezte fel, írta le elsőnek. Az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozó kincs és ritkaság mostantól egy bemutatóházzal gyarapodott.

 

A rendkívül látványos, gazdag épületben, a ma már ritkaságnak számító őrségi lápok korszerű eszközökkel tanulmányozhatók. A kerékpáros országjárók, gyalogos turisták, a gyönyörű kistemplom megtekintése után, a lápon átívelő deszkapallón szemlélődve - kis szerencsével - ritkaságnak számító növényekkel is találkozhatnak.

 

 

A kereklevelű harmatfű, a tőzegmoha láp, a zergeboglár szigorúan védett kincseink. A bemutató szobában képeken, korszerű berendezéseken, filmen is láthatunk virágzást, hallhatjuk a lápok „rémtörténeteit”.

 

A láp fölött járni pedig élereszóló élmény!

 

 

Hasznos információk
Előzetes bejelentkezés a Nemzeti Park központjában:
Őriszentpéter, 9941 Siskaszer 26/A
Tel.: 06 94 548 034
Iskolákat, csoportokat és egyéni túrázókat is szívesen fogadnak!
 

Kapcsolódó cikkeink:

Őrségi Lepkekaland - barangolás a lepkék csodálatos világában
Ökoturisztikai sétányt avattak a Baláta-tavon
 

Cikkajánló