Lassan valószínűleg eltűnnek a Balatonfüred környéki feketefenyők

Az aszály miatt elszaporodtak rajtuk a gombák, ezért a károsodott állományt kivágja az erdészet.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Füred TV
2022. július 25.

Az aszály miatt elszaporodtak rajtuk a gombák, ezért a károsodott állományt kivágja az erdészet.

A balatonfüredi feketefenyőket (szám szerint 900-at) még Festetics Tasziló ültette feleségének, Lady Mary Victoria Hamilton skót hercegnőnek, hogy toszkánai hangulatban kocsikázhasson a fenékpusztai majorba – derül ki a Füred TV riportjából. A fenyőt főképp a szárazság, és az emiatt elszaporodó gombák veszélyeztetik, ami ellen sajnos nem lehet mit tenni. Ilyenkor a fa hajtásai, ágai vörösek lesznek, majd elszáradnak.

Az átlagos évi 600-650 mm eső helyett most mindössze 300 mm esik, sok a hőhullám, és a csapadék többnyire nagy adagokban zúdul le, így nehezen szívódik fel a talajban. A szárazság negatív hatásai a jövőben még inkább felerősödhetnek, ami sajnos minden bizonnyal más fafajokra is hatással lesz.

A feketefenyő tűlevelének sötét színéről kapta a nevét, és hazánkban nem őshonos, az 1800-as évek második felében telepítették be. Főként a Festeticsek ültették Keszthely környékén, de az ország más részein is találkozhatunk vele. Eredetileg közép- és dél-európai mészkőhegységekben él, kedveli a meszes talajt.

Azért, hogy megelőzzék a tűzveszélyt és a baleseteket, illetve megmentsék a még meglévő faanyagot, a pusztulással érintett fákat kivágja az erdészet. A feketefenyő valószínűleg szépen lassan el fog tűnni Balatonfüred környékéről.

Cikkajánló