Látogasd meg a Mikulást kisvasúttal!

Nemcsak bakancsos, de kisvasutas túrákat is tehetünk december 6-án. A választék hatalmas, egy tucatnyi helyen örvendeztethetjük meg gyermekeinket egy-egy mikulásos kalanddal a hazai kisvasutakon.

Szerző:
Halász Zsolt - TM.hu
Fotó:
Gulyás Attila
Északerdő Zrt.
2014. november 27.

Nemcsak bakancsos, de kisvasutas túrákat is tehetünk december 6-án. A választék hatalmas, egy tucatnyi helyen örvendeztethetjük meg gyermekeinket egy-egy mikulásos kalanddal a hazai kisvasutakon.

Mikulás Mátravasúton
2014. december 6-án és 7-én vár minden gyermeket a Mikulás a Mátravasúton!
Utazzatok a Mátravasút vonataival Lajosházára, ahol forró kakaó és kalács is várja a vendégeket, a kandalló előtt pedig közös fotók is készülhetnek a Mikulással!
Indulás Gyöngyösről 9.40-kor és 12.40-kor.
Jegyárak:
Gyermekeknek 1450 forint, felnőtteknek 1110 forint.
Kérjük, hogy előzetesen regisztráljatok a programra december 1-től munkanapokon a 37/312-447 telefonszámon!


Mikulás Szilvi gőzössel a Szalajka-völgyben
December 6-án vár minden gyermeket a Mikulás a Szilvásváradi Erdei Vasúton!
Utazz a Mikulással és Szilvi gőzössel a Szalajka-völgybe, ahol műsorral és meleg teával várjuk a gyerekeket!
Az előzetes tervek szerint a Mikulás vonatát a felújított Szilvi gőzős fogja vontatni!
Indulás: 10:30-kor és 11:30-kor
Jegyár:
Gyerek: 1500,- Ft
Felnőtt: 900,- Ft

 

Mikulás Felsőtárkányban
December 3-7. között vár minden gyermeket a Mikulás a Felsőtárkányi Erdei Vasúton!
Indulás minden nap 10 órakor.
December 3-5. között első sorban óvódás és iskolás csoportokat, 6-7- pedig családokat várja a Mikulás a kisvasúton!
Kérjük, hogy előzetesen regisztráljanak a programra a 30/456-6265 telefonszámon.

 

Debrecen: Erdőapó és Luca napja!

 

 

Előzés Erdészlak állomáson


A Zsuzsi Erdei Vasút nagy nagy szeretettel meghív Téged eme különleges, még soha nem látott eseményre! Jöjj velünk és érezd jól magad a 2014. december 6-7-én megrendezésre kerülő Mikulás napi ünnepségünkre!

Időpont:
december 6. (szombat) 11:00 - 15:00
december 7. (vasárnap) 11:00 - 15:00

Erdőapó ellátogat hozzánk a Hármashegyaljai Varázserdőbe, gímszarvasok húzta Göncölszekerén.
Légy részese Te is ennek a szeretet teli élménynek! Éljük át együtt az ünnep csodáit! Ám nem csak Erdőapó és szarvasai látogatnak el hozzánk, de ha szemfüles vagy, még boszorkányt is láthatsz! Luca napja már nem lesz messze, a boszorkányok már közénk merészkedtek!

Az ingyenes programok között kicsik és nagyok egyaránt megtalálják a kedvükre valót.
Göncölszekér menetrendje:
Varázserdőbe: 10:30 , 13:30
Varázserdőből: 12:00 , 15:30
 

Mikulás napi vonatozás Kemencén
December 6-án hagyományainkhoz híven ismét kézmves programok, ingyenes utazási lehetőség és természetesen sok-sok ajándék várja majd a kemencei kisvasútra látogató gyermekeket.
Kemencére, a Múzeumvasútra december 6-án (szombaton), 10 órakor érkezik meg a Mikulás, hogy megajándékozza a hozzá elzarándokolt gyermekeket. Az ajándékosztás után a Kőrózsa Panzióban kézműves foglalkozás és LGB modellvasút vár mindenkit. A panzió étterme ezen nap is üzemel majd, így ebéd elfogyasztására is nyílik itt majd lehetőség.


A nap folyamán a résztvevőket természetesen vonattal szállítjuk majd a Panzióba és vissza, valamint igény és hó szerinti vonatközlekedésre lehet számítani.
Kemencei EMV (Kisvasutak Baráti Köre E.)
2638 Kemence, Csarnavölgyi út 45.
tel: (20) 586 5242
email: kemence@kisvasut.hu
www. kisvasut.hu/kemence



Lillafüred: XII. Diósgyőri Mikulásvonat
2014. november 27. - december 17.
A „Diósgyőrért” Közhasznú Alapítvány 2014-ben immáron 12. alkalommal indítja útjára az Északerdő Zrt.-vel együttműködésben a Diósgyőri Mikulásvonatot. A 2006. évben Miskolc városa által Nívódíjjal elismert rendezvényen 2014. november 27. (csütörtök) és december 17. (szerda) között szállítják a Lillafüredi Kisvasút Miskolc, Dorottya utcai végállomásáról a gyermekeket a Mikulás Lillafüredi Mesebirodalmába, ahol egy interaktív mesejáték keretében a Mikulással is találkozhatnak a kicsik.

 

 

A diósgyőri mikulásvonat egyenesen a Mikulás Lillafüredi Mesebirodalmába érkezik


A programot elsősorban a 3 és 10 év közötti gyermekek számára találták ki, mert nekik jelent a Mesevilág valóságos élményt, de a feldíszített Mikulásvonat, valamint a gyönyörű környezet a szülők és a kísérők részére is kellemes kikapcsolódást biztosít. A Diósgyőri Mikulásvonat nem egy hétköznapi utazást jelent a lillafüredi kisvasúton, hanem egy felejthetetlen élményt a gyermekek számára a Mikulás meseszép, varázslatos világában. A kívül-belül feldíszített, este kivilágított vonaton minden kocsiban jelmezbe öltözött szereplők várják a gyermekeket, akik az utazás alatt - játékos formában - felkészítik a résztvevőket a lillafüredi feladatokra.


Lillafüreden a "Mesebirodalom" kapujánál maga a Mikulás várja a kicsiket, majd további jelmezbe öltözött szereplők bekapcsolódásával egy interaktív mesejátékba vonják be őket, meseszép díszletek között, a miskolci óvodások és általános iskolások által feldíszített parkban. A Mikulás birodalmában, a gyermekek ismét találkozhatnak Meseország régi-új lakóival, így többek között Ludas Matyival és Galibával, Döbrögivel, Gombóc Artúrral, Olaffal a hóemberrel, Anna és Elza hercegnőkkel is.

 

Menetrend
A rendezvény minden napján (hétvégén is!) 2014. november 27 és– december 17. között, a vonatok 9.00-kor, 11.30-kor, 14.00-kor és 16.30-kor indulnak a Miskolc, Dorottya utcai végállomásról Lillafüredre. (A program időtartama utazással együtt 2 óra 15 perc).
Bejelentkezés, jegyvásárlás online a www.mikulasvonat.hu oldalon.

 

Hortobágy: Zöld Mikulás
2014 december 6-7-én a Hortobágy-halastavi Kisvasút egy rövid időre átalakul Mikulásvonattá, mely segítségével eljuthatunk a Zöld Mikulás házához. Ha kedved van, szeretettel vár a Kisvasút, hogy együtt:
-• teljesítsük az útközben ránk váró játékos feladatokat,
- megnézhessük a Mikulásház mesejátékát,
- találkozzunk a Zöld Mikulással, átvehessük a Zöld Csomagot,
- és készítsünk valamit az otthoni karácsonyfára.


Jelentkezés, vonatindulás:
Jegyek korlátozott számban kaphatók (járatonként kb. 35 fő), előzetes bejelentkezés szükséges: dora@hnp.hu e-mail címen. Bővebb információ: 30/565-7960


Vonatindulások:
- december 6-7., 10.00, 12.00, 14.00 - csak egyéni látogatók részére, előzetes bejelentkezéssel
- november 24. és december 14. között - csoportoknak előzetes bejelentkezéssel,


Jegyárak:
gyermek, felnőtt jegy (csomaggal): 2.000 Ft/fő
gyermek, felnőtt jegy (csomag nélkül): 1.400 Ft/fő (csoportok esetében minden 15 fő után 1 fő kísérő részére ingyenes a jegy)


A Mikulásház mesejátékát a Kuckó Művésztanya Kulturális Egyesület szolgáltatja.
A program szervezője: a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

 

Információ:
www.zsuzsivasut.hu
(52) 417 - 212
(30) 210 - 0545

 

Királyrét: Rénszarvas expressz
Idén is várunk mindenkit nagyon sok szeretettel Királyrétre a mára már hagyománnyá vált Rénszarvas Expressz járatokra december 6-án és 7-én!
Vendégünk nem akárki lesz, hanem a jó öreg nagy szakállú és kedves krampuszai. Utunk során velük énekelhetünk, játszhatunk és cserébe egy kis aprósággal jutalmazza meg a jó gyerekeket a Mikulás.

 

 

Fával fűtött kanalló, ének és finomság várja a gyerekeket Királyréten


Rénszarvas Expressz járatok közlekedése december 6-án és 7-én:
Kismarosról: 10:00, 12:00, 14:00, 16:00, 18:00* (*nem jön vissza)
Királyrétről: 8:38, 10:38, 12:38, 14:38, 16:38

A vonatok zárt, fűtött kocsikkal közlekednek!
A vonatokra a hagyományos (dízel) díjszabás van érvényben!


Részletek: kiralyret.bloglap.hu

 

Kaszó: Mikulásjárat
A KASZÓ Zrt. által üzemeltetett Kaszói Állami Erdei Vasút Mikulásjáratra hívja gyerkőcöket és kísérőiket! A gyerekeket meglepetés várja!


Indulás: Kaszó, 10 és 14 órakor
Vendégeink idegenvezető kíséretében látogatják meg a madármegfigyelő tornyot és barangolják be az újonnan kialakított Dr. Marián Miklós sétányt, mely idén „Az év ökoturisztikai létesítménye 2014” pályázaton Tanösvény kategóriában III. helyezést ért el.


A jegy ára gyerekeknek 400 Ft, felnőtteknek 800 Ft. A járat Kaszó megállótól Baláta megállóig közlekedik.
Részletek: www.kaszort.hu; +36-82/445-818; udulo@kaszort.hu

 

Gyermekvasút: A Mikulás is Gyermekvasúton érkezik!
2014. december 6-án szombaton és 7-én vasárnap a Mikulás ismét ellátogat a Gyermekvasútra. A Mikulásvonaton a gyerekek és szüleik együtt utazhatnak a Mikulással és segítőivel, a krampuszokkal.
A vonat indulása előtt és beszállás után a gyerekek a krampuszokkal együtt várják a Mikulás érkezését. Közös énekléssel, versmondással, játékkal készülnek a fogadására. Menet közben a Mikulás minden kisgyerekhez eljut. Elbeszélget velük, majd megajándékozza őket egy-egy hagyományos, édességből és gyümölcsből álló mikuláscsomaggal. Hűvösvölgyben a mikulásvonat indulása előtt, avagy érkezése után szintén közös játékra hívjuk a gyerekeket. Az állomás előtti téren krampuszok foglalkoztatják őket, táncolnak és énekelnek velük.

 

Közös utazás a Mikulással A rendezvényre természetesen a szülőket és nagyszülőket is várjuk. Ajándékcsomagot ugyan csak a gyerekek kapnak a Mikulástól, de az utazás a felnőtteknek is különleges élményt jelent.


A mikulásvonatok a téli menetrendben meghirdetett rendes személyszállító vonatokon felül közlekednek. Menetrend szerint csak a két végállomáson, Széchenyi-hegyen vagy Hűvösvölgyben lehet a vonatra fel- és leszállni.


Indulási idők:
Hűvösvölgy állomásról: 8:20, 9:00, 10:25, 11:10,12:45, 14:05, 15:30, 16:30-kor
Széchenyi-hegy állomásról: 9:15, 10:05, 11:35, 12:25, 14:00, 15:20, 16:40, 17:35-kor

A mikulásvonatok elővételben váltott jeggyel vehetők igénybe. A részvételi jegy tizennégy éven aluli gyerekek részére 1200 Ft, tizennégy éven felüliek részére 1600 Ft. Tekintettel a rendezvény jellegére, a mikulásvonatra a hat éven aluli gyerekek részére is kell jegyet váltani.


Jegyek a Broadway Jegyirodában személyesen, honlapjukon on-line, valamint a hűvösvölgyi Gyermekvasutas Otthonépületben válthatók.


Részletek a Gyermekvasút honlapján (www.gyermekvasut.hu) olvashatók.


Gemenc: Segits a Mikulásnak!
A pörbölyi Ökoturisztikai Központba december 6-án, szombaton idén is ellátogat a Mikulás!
Program (10:00-14:00 óra):
- Bábszínház - a Sióagárdi Fecske Bábcsoport díjnyertes műsora.
- Manó manufaktúra - kézműves foglalkozás.
- Kincskereső vonat a Mikulással - A Mikulás Pörböly felé igyekezett a Gemenci erdőn át, azonban a nagy sietségben elhagyta puttonyát. Az erdei vasút feldíszített szerelvényével indulunk megkeresni az elvesztett ajándékokat.

- Falatozás - Visszaérkezéskor kakaós kalács, meleg mézes tea.

Részvételi díj (3 éves kor alatt ingyenes): 1500 Ft/fő
Családi jegy (max. 6 fő): 5000 Ft
A részvételi díj tartalmazza az előadást, a kézműves foglalkozást, a vonatozást és a finomságokat.


További információ:

Ökoturisztikai Központ
, 7142 Pörböly, Bajai út 100.

Telefon: 74/491- 483,
e-mail: okocentrum@gemenczrt.hu


Almamellék: Mikulásjárat

 

 

Különvonat Lukafai elágazás és Szentmártonpuszta között


2014. december 4 -5-6-án 9.00 órakor kisvasút indul Almamellékről Sasrétre, ahol egy titokzatos mesében találhatják magukat a gyerekek. Találkozhatnak a sasréti Mikulással, akivel együtt etethetik meg a vadaskert állatait, majd egy kézműves foglalkozáson vehetnek részt. 12.00 Visszautazás Almamellékre kisvasúton.
Jelentkezési határidő: november 28.


Jelentkezés, információ:
Pappné Németh Tünde
nemeth.tunde@mecsekerdo.hu
+36 30 6630997, +36 73 354 251


Csömödér: „Mikulásváró” járatok
A Csömödéri Állami Erdei Vasút „Mikulásváró” különvonatokat indít 2014. december 1. és 5. között iskolás és óvodás csoportok részére. A diesel szerelvényeket a beérkező igények szerint indítjuk.
A gyerekeknek a Mikulás adja az emlékjegyet, szaloncukrot osztogat, és a kicsik közös fotót is készíthetnek vele.


Családok számára december 6-án (szombaton) indul diesel járatunk, ahol szintén találkozhatnak a Mikulással!
Indulás Érkezés
10:00 Lenti 11:00 Csömödér
11:30 Csömödér 12:30 Lenti
13:00 Lenti 14:00 Csömödér
14:30 Csömödér 15:30 Lenti

Az utazáshoz fűtött, fedett kocsikat biztosítunk.


Előzetes jelentkezés, időpont-egyeztetés a 30/474-2146-os telefonszámon lehetséges.
Minden érdeklődőt és utazni vágyót szeretettel vár az ÁEV Csömödér!

 

Pálháza: Mikulásvonat
Az ÉSZAKERDŐ Zrt., Pálháza önkormányzata és a Hanyi Istók Turistaház szervezésében újra közlekedik a Mikulásvonat 2014. december 4-én, 5-én és 6-án Pálháza Indóház és Pálháza-Ipartelep megállók között.
Indulás időpontok:
december 4-5-én: 10.00 és 14.00
december 6-án: 11.00 és 15.00

Részvételi díj: gyermekeknek 500 Ft (utazási költséget és mikuláscsomag tartalmaz) felnőtteknek 200 Ft (utazási Kéltséget tartalmaz)
A résztvevőket a Mikulás és egy kis meglepetés várja a Hanyi Istók túristaházban, szombaton pedig zenés Mikulásnapi műsor is!
Jelentkezési határidő: 2014. december 2. 16.00 óra
Elérhetőség: Térségi Művelődési Ház, Pálháza
E-mail: palhaza.hiv@gmail.com
Tel: 47-370-001; 30-907-5371


 

Cikkajánló