Látogatóbarát fejlesztések Szádvár romjainál

A szögligeti Szádvár romterületén többek között kilátópontokat, gyilokjárót, biztonságos látogatói útvonalakat, piknik pontokat alakítottak ki, és elkészült az ország legnagyobb várbeli tereplépcsője

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Vajda János / MTI
Forrás:
MTI
2021. május 25.

A szögligeti Szádvár romterületén többek között kilátópontokat, gyilokjárót, biztonságos látogatói útvonalakat, piknik pontokat alakítottak ki, és elkészült az ország legnagyobb várbeli tereplépcsője

Az Aggteleki Nemzeti Park területén, Szögliget határában található Szádvár középkori erődítménye a mostani fejlesztéseknek köszönhetően valóban látogatóbarát kirándulóhellyé vált. A Nemzeti Várprogram keretében megvalósult projekt központi elemét egy rendezett, ligetes-fás romterület és a biztonságos látogatói útvonal kialakítása, valamint az útvonallal érintett várfalak stabilizálása adta a természeti környezet megóvása mellett.

A fejlesztést követően az Alsóvár a komplexum fogadópontjává vált. Kialakítottak egy gyilokjárót, és ennek köszönhetően a 8-12 méter magasan fennmaradt, hatalmas sziklatömbök közé beékelt keleti és északi várfal falkoronája is bejárható lett. A keleti, északi és nyugati bástyák előterében kilátópontok létesültek. A Belsővár nyugati udvarában a látogatók fedett helyen tekinthetik meg a területen évszázadok óta szétszórva heverő középkori faragott kőanyagot.

A projekt során kialakított új látogatói útvonal a veszélyes falaktól, pincéktől, ciszternáktól megfelelő védőtávolságot tart, a ligetes-fás romterületen létesített padok, információs táblák, zászlótartó rudak, kőtár, esőbeálló és gyilokjáró egyszerű kivitellel, de tradicionális anyaghasználattal, tölgyfából készültek.


Az írásos emlékek által először 1268-ban említett és 304 éve lerombolt szögligeti Szádvár műemléki megóvása elnyerte a Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa Magyar Nemzeti Bizottságának ICOMOS díját. Az egyedülálló természeti helyszínen álló várrom a projektnek köszönhetően Borsod-Abaúj-Zemplén megye turizmusának egyik kiemelt célpontjává válhat, egy olyan térségben, amelyet eddig viszonylag kevesen látogattak.

Cikkajánló