Látványos drónvideó a hófödte Salgóról

Elképesztő felvételre bukkantunk a „porcukorral” meghintett Salgó váráról és környékéről. Eresztvény és vidéke madártávlatból és téli köntösben is gyönyörű. 

Szerző:
TM
2018. február 9.

Elképesztő felvételre bukkantunk a „porcukorral” meghintett Salgó váráról és környékéről. Eresztvény és vidéke madártávlatból és téli köntösben is gyönyörű. 

Ritkán láthatjuk ilyen perspektívából a Salgó csúcsát a rajta lévő középkori vár romjaival, főleg ha a hó éppen pehelypaplanként borítja be a hegyet és a környező dimbes-dombos tájat. A 625 méteres Salgó bazaltkúpja Nógrád megyében, a Karancs-Medves vidékén, Salgóbánya közelében magasodik.

 

 

A tetején emelkedő vár maradványainak eredetéről nem sokat tudunk, de valószínűleg első épületrészeit, a lakótornyot és az attól egy szinttel lejjebb kialakított gazdasági épületeket a Kacsics nemzetség tagjai emeltették a 13. század második felében. Az erődítmény az évszázadok alatt többször cserélt gazdát, falait a történelem viharai nem kímélték, többször volt ostrom alatt, míg végül a 16. század végén leégett, innentől katonai szerepét elvesztette, és a krónikák is romként említik.

 

Ilyen lehetett fénykorában Salgó vára

 

A 20. század végén elkezdett régészeti kutatásoknak és helyreállítási munkáknak köszönhető, hogy a vár megmenekült a teljes megsemmisüléstől. A ma látható maradványok mindenhol konzervált falak, a legmagasabb, öregtornyon található lefedés 2000-ben készült. Aki felmegy a várba, annak pazar körpanoráma lesz a jutalma: rálátni a Mátra, a Bükk, a Cserhát és a Karancs bérceire, valamint északra a Sátoros-hegyre, Somoskő várára, sőt tiszta időben még a Magas-Tátra csipkézett csúcsai is feltűnnek a látóhatáron.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

A vár, amit faágyúval vettek be a törökök - Salgó

Kőország a felhők felett: túrák a Karancs-Medves-vidéken

Ború és csillagfény a Medvesi Fotós Maratonon

Ilyen a Mátra a felhők fölül

Kezd az évet egy kis repkedéssel a Börzsöny felett!

Cikkajánló