Látványos fotókon négy bakancsos úti cél átváltozása

Hogy nézett ki a Nagy-Villám tetején álló Zsitvay-kilátó régen, mi volt annak idején a Lázbérci-víztározó helyén, és milyennek látta a korabeli utazó Balatonfüredet és környékét több évtizeddel ezelőtt? A kérdésekre most egyszerűen megkapod a választ összeállításunkból, amelyben meglepetéseket tartogató időutazásra hívunk a természetbe.

Szerző:
Lénárt Emese
Fotó:
Fortepan
Gulyás Attila
2015. június 12.

Hogy nézett ki a Nagy-Villám tetején álló Zsitvay-kilátó régen, mi volt annak idején a Lázbérci-víztározó helyén, és milyennek látta a korabeli utazó Balatonfüredet és környékét több évtizeddel ezelőtt? A kérdésekre most egyszerűen megkapod a választ összeállításunkból, amelyben meglepetéseket tartogató időutazásra hívunk a természetbe.

1. Piknik a Dunakanyar fölött - Zsitvay-kilátó

Nem is választhatott volna szebb helyszínt a piknikezésre a társaság 1936-ban, mint a Nagy-Villám tetején álló Zsitvay-kilátó, amelyet 3 évvel korábban kezdtek építeni. A két üveg szódával felszerelt csapat bizonyára jól érezte magát, és a panorámára se panaszkodhattak: a tetőről csodás kilátás nyílik a visegrádi fellegvárra, a Dunakanyarra, a Börzsöny és a Visegrádi-hegység csúcsaira. Nincs ez másképp most sem, azzal együtt, hogy az épület 2005 óta műemlék. Nevét egyébként arról a Zsitvay Tiborról kapta, aki a múlt század egyik kiemelkedő közéleti alakja volt: az igazságügy-miniszteri poszt mellett többek között a Magyar Turista Szövetség védnök-elnökeként is tevékenykedett.
 

   

Fotók - régi: FORTEPAN/Lőrincze Judit adományozó, új: Horváth Béla

 

 

2. Ahol a vidra is szívesen tanyázik - Lázbérci-víztározó

Jó lett volna 1955-ben is megtekinteni a hatvanas évek végén mesterségesen kialakított Lázbérci-víztározó helyét, de az biztos, hogy napjainkban páratlan panorámában gyönyörködhetsz, ha erre jársz. Az egész tájat megszépítő, a környék vízellátását biztosító tó amellett, hogy a horgászok paradicsoma, olyan hely, ahol a vidrák és a fekete gólyák is szívesen tanyáznak. Nem mellékesen az Országos Kéktúra három kilométeres szakasza is végighalad a tó nyugati partján.

 

   

Fotók - régi: FORTEPAN/Szent-Tamási Mihály adományozó, új: Gulyás Attila

 

3. Feltárul a múlt - Eötvös Loránd menedékház

Ebben a mesébe illő, fából készült épületben mi is szívesen meghúztuk volna magunkat 1919-ben, annál is inkább, mert ma már turistamúzeum működik benne. 1898-as felavatása után annyira népszerű lett a kirándulók körében, hogy nyolc év múlva egy kőből épült turistaházat álmodtak mellé. Névadója, báró Eötvös Loránd fizikus, egyetemi tanár, vallásügyi és közoktatási miniszter, aki jeles hegymászóként írta be a nevét a hazai természetjárás történetébe. A menedékháznál több turistaút is találkozik, köztük az Országos Kéktúra, amelynek egyik bélyegzőhelye.


 

   

Fotók - régi: FORTEPAN, új: Gulyás Attila

 

4. Variáció egy Janus-arcú tájra - Balatonfüred és környéke

A Balaton már 1936-ban is nagyon szép volt, még akkor is, ha a partján Balatonfüred még nem épült ki annyira, mint napjainkban. Az elegáns fehér ruhás hölgynek bizonyára így se volt gondja az elé táruló látvánnyal, mert békésen szemléli a tájat, amely igencsak megváltozott az eltelt évtizedek alatt. 

 

 

   

Fotók - régi: FORTEPAN/Cholnoky Tamás adományozó, új: Gulyás Attila

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:
Retró fotókon a Balaton, aminek a dédi is örülne
Nézegess képeket - Régi fótokon a Svábhegy
Fel a Nagyvillám tetejére  

Cikkajánló