Ledöntötték a Szent Margit-keresztet a Látó-hegyen

A nagy-szénási kereszt után alig egy héttel a Vác felett magasodó Látó-hegy keresztje is vandalizmus áldozata lett.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Dr. Szentes Szilárd (Teremszetjaro.hu-Kiemelt kép)
Forrás:
OKT Facebook-csoport
2023. augusztus 28.

A nagy-szénási kereszt után alig egy héttel a Vác felett magasodó Látó-hegy keresztje is vandalizmus áldozata lett.

Úgy tűnik, nem egyedi eset volt az alig egy héttel ezelőtti keresztdöntés a Nagy-Szénás csúcsán. Nemrégiben ismét borzolta a kedélyeket egy, a szintén az OKT Facebook-csoportból „induló” újabb vandalizmus híre: augusztus 25-én posztolták ki, hogy a nagy-szénási kereszt után a Vác feletti Látó-hegy keresztjét is ledöntötték.

Ezúttal ugyan nem égették el a keresztet, de a megosztott fotók alapján jól látható, hogy fűrésszel estek neki a keresztnek, feldarabolták, majd a tűz köré „ülőkét” készítettek belőle. A Látó-hegy (Naszály) 4 méter magas keresztjét – amely az Országos Kéktúra nyomvonalának közelében található – a Szentimrevárosi Egyesület állította 2001-ben Árpád-házi Szent Margit tiszteletére. A több alkalommal megrongált keresztet ismételten kellett megújítani 2008-ban.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után jelezte szerkesztőségünknek a Szentimrevárosi Egyesület, hogy ezúttal nem vandalizmus történt, ők távolították el a keresztet a hegytetőről, ugyanis olyan rossz állapotban volt már, hogy a felújítás helyett a komplett csere mellett döntöttek.

Cikkajánló