Leégett az Árpád-kori falurekonstrukció egyik épülete Tiszaalpáron

Egy nádtetejű veremház teljesen megsemmisült, a lángok továbbterjedését viszont sikerült megakadályozni.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Kiss Mónika / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
www.knp.hu
2022. május 5.

Egy nádtetejű veremház teljesen megsemmisült, a lángok továbbterjedését viszont sikerült megakadályozni.

A Tiszaalpáron található Árpád-kori falurekonstrukció egyik épülete még április 22-én, péntek este kapott lángra. A közelben tartózkodó természetvédelmi őr gomolygó füstre lett figyelmes, mire a helyszínre ért, az oltást már három civil megkezdte, és a tűzoltókat is értesítették – adta hírül a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. Feltehetően egy gondatlanul eloltott cigarettacsikk okozta a tüzet, de a rendőrségi vizsgálat még tart.

Éppen a tűz előtti héten végezték el a skanzen felújítását, rendbetételét!
Egy rekonstruált veremház teljesen leégett, de szerencsére a lángok továbbterjedését még időben sikerült megfékezni, az épület mellette álló vesszőfonatos karámot már csak kismértékben érintette a tűz. Az eset éppen a turisztikai szezon indulása előtt történt, az ingyenesen látogatható bemutatóhely a romok eltakarításáig zárva tart! A veremház újjáépítésének lehetőségeit a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága még vizsgálja.

A tiszaalpári Árpád-kori falurekonstrukciót 2000-ben építette a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, amely bemutatóhely segítségével elképzelhetjük, milyen volt az élet egy Árpád-kori faluban. A térség a bronzkor időszakától lakott volt, amit az itt talált régészeti leletek sokasága is bizonyít. Az apró skanzen a környéken folyó ásatások során előkerült településszerkezetet jeleníti meg, az eredetihez képest kissé zsúfolt formában, hiszen a valóságban egy falu 4-6 hektáron terült el. A falurészletben megtekinthetőek a korabeli mindennapi élet és az állattartás építményei: a félig földbe mélyített veremház a maga egyszerű berendezésével, külső kemence, vesszőfonatos karámok, vesszőbéléses kút és gabonatároló vermek.

Cikkajánló