Lelőtték Dórit, a jeladós nyári ludat

Néhány nappal ezelőtt egy kavicsbányában találták meg Dórit, a jeladós nyári ludat, aki megjárta Afrikát is. Párja, Sanyi, Tunéziában lett orvvadászat áldozata, Dórit itthon lőtték le.

Szerző:
Facebook.com/Madárvárta2/Vogelwarte2 Project/TM
Fotó:
Facebook.com / Madárvárta 2
Fertőhansági Nemzeti Park
2019. február 1.

Néhány nappal ezelőtt egy kavicsbányában találták meg Dórit, a jeladós nyári ludat, aki megjárta Afrikát is. Párja, Sanyi, Tunéziában lett orvvadászat áldozata, Dórit itthon lőtték le.

Dóri és Sanyi 2017 nyarán kapott nyakgyűrűbe szerelt nyomkövetőt. Innen tudják, hogy a nyári ludak a tunéziai Ichkeul-tóig repültek telelni, ahol néhány hét után a hím madár orvvadászat áldozata lett. A GPS-jelek alapján a tunéziai hatóságok elfogták az orvvadászt, és eljárás indult ellene, mivel egy nemzeti park védett területén, tiltott helyen ejtette el a madarat.

 


Dóri még tett egy kitérőt Algériába, mielőtt visszaindult volna a Fertő tóra. Visszatérve nem választott új párt, 2018-ban nem költött. Leginkább a Fertő tó környékén mozgott, néha rövid időre a hansági árasztásokra kirándult. Azt nem tudni, hová indult, amikor lelőtték, az irány a Velencei-tóra mutat - számol be a szomorú esetről a magyar-osztrák Madárvárta/Vogelwarte Projekt Facebook-oldala. A madarat egy Csorna és Pásztori közötti kavicsbányában találták meg.

 


A nyári lúd hazai állománya a sok évtizedes védelemnek és vadászati tilalomnak köszönhetően napjainkra jelentősen megerősödött, így a fajt újra vadászhatóvá tették. A hazai fészkelőállománya 2100-3300 párra tehető. Ősszel északi vendégek is érkeznek, de ha beköszönt a tél, az állomány nagy része dél felé vonul. Kisebb áttelelő csapatok azonban rendszeresen maradnak.

 

Dóri, amikor megkapta a jeladót


A nyári lúd vadászati idénye Magyarországon október 1-jén kezdődik, bizonyos helyeken december 1-jén, és december 31-ig tart. A faj vadászata nemcsak időben, de az elejthető példányok tekintetében is korlátozva van. Nyári lúdból, vetési lúdból és nagy lilikből naponta és személyenként összesen legfeljebb hat példány ejthető el, és a nyári ludak száma nem lehet több kettőnél.

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Egyre több a nyári lúd Cserebökényben

Keselyű a lakótelepen, vándorsólyom a bazilikán

Idén minden eddiginél több a túzok

Ritka kóborló tűnt fel Mezőberényben


 

Cikkajánló