Lenyűgöző látvány a Hegyes-tűről

Ha ránézünk a zord, 337 méter magas kiemelkedésre, nehéz elhinni, hogy Magyarországon járunk; a képződmény mintha egy távoli, egzotikus földrészről csöppent volna a Balaton-felvidékre. Pedig Hegyes-tű a Káli-medence kapujában, Zánka és Monoszló között magasodik. 

Szerző:
fedezdfel.itthon.hu
Fotó:
Korbély Barnabás
2017. július 20.

Ha ránézünk a zord, 337 méter magas kiemelkedésre, nehéz elhinni, hogy Magyarországon járunk; a képződmény mintha egy távoli, egzotikus földrészről csöppent volna a Balaton-felvidékre. Pedig Hegyes-tű a Káli-medence kapujában, Zánka és Monoszló között magasodik. 

A Hegyes-tű ötmillió éve vulkánként működött, hasonlóan a Balaton-felvidék többi tanúhegyéhez. Kitörése után a kráterben megdermedt láva függőleges, szögletes oszlopokat hozott létre, majd a megszilárdult magmazuhatagon a szél, a csapadék, a növényzet és a hőingadozások alkotta erózió kezdett munkálkodni. De nemcsak a természeti erők formálták a hegyet: az, hogy ma már a vulkáni kráterben sétálgathatunk, emberi beavatkozásnak köszönhető.

 

A képre kattintva megnézheted a látványos gömbpanorámát! 

 

Az 1930-as években környezetvédelmi megfontolásokat mellőzve kezdtek el bazaltbányászatot folytatni a Balaton-parton, hogy útjavításhoz és vasúti építkezéshez termeljenek alapanyagot. Csak az 1960-as években sikerült elérni a tiltakozóknak, hogy a munkálatokat felfüggesszék. De ekkor már késő volt, a Hegyes-tű fele eltűnt, eredeti, kúp alakú formája is odalett, cserébe viszont feltárult páratlan belseje, az ötmillió éves vulkánműködés megkapó mementója. Az 50 méter magas egykori bányafal gyönyörűen szemlélteti a lávazuhatag megkövülésének eredményeit, a húsz-harminc centiméter átmérőjű, sokszögű oszlopokat, amelyek tűkre emlékeztetnek - innen származik a látványosság neve.

 

Korlátos lépcső vezet fel a hegy tetejére, amelyen felsétálva könnyen elérhetjük a káprázatos panorámát nyújtó csúcsot, és körbepásztázhatjuk az egész Káli-medencét. A látványosság infrastrukturálisan felkészült a turisták érkezésére, a geológiai bemutatóhely fogadóépületben kiadványokat, ajándéktárgyak vásárolhatunk, megpihenhetünk, de akár ihatunk is valamit.

 

 

Bár a Hegyes-tűt autóval is meg lehet közelíteni a 71-es út felől, és fent parkoló is rendelkezésre áll, érdemes gyalogszerrel felkeresni. Már csak azért is, mert a Balatoni Kéktúra jelzéseit követve több kistelepülést és borászatot is útba ejthetünk, amelyekben a kóstolót kár lenne kihagyni a vezetés miatt. Budapest felől vonattal érkezve a Zánka-Köveskál megállóhelynél kell leszállni, innen a sárga jelzést követve jutunk fel hegyre. Zánkától egyébként öt, Monoszlótól két kilométerre fekszik a hegy és az egykori bányában található Hegyestű Geológiai Bemutatóhely.

 

Mivel fokozottan védett természeti értékről van szó, a Hegyes-tű látogatása korlátozott: télen zárva van, tavasszal és ősszel reggel 9-től 5-ig, a nyári szezonban este 7-ig látogatható. Ha erre járunk, a kirándulást érdemes összekötni a Káli-medence más természeti látnivalóinak felfedezésével is.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Vulkanológiai tanösvény is lesz a Balaton-felvidéken

Aszfaltkoptató bringatúra a Balaton-felvidéken

Egynapos könnyű kerékpártúra a Balaton-felvidéken

Gyalogszerrel a Balaton körül - Ábrahámhegy és Zánka között

 

Cikkajánló