Lesből fotózhatsz madarat a Medvesen

A lehetőség bárki számára adott, csupán madáreleséget kell vinni. Az első faházat a napokban helyezték el az eresztvényi játszótér közelében, később még négy ilyen les lesz a térségben.

Szerző:
Forrás: medvesifotosmaraton.blogspot.hu/sokszinuvidek.hu/3100.hu
Fotó:
Drexler Szilárd
2016. január 13.

A lehetőség bárki számára adott, csupán madáreleséget kell vinni. Az első faházat a napokban helyezték el az eresztvényi játszótér közelében, később még négy ilyen les lesz a térségben.

A Novohrad-Nógrád Geopark munkatársai már 2013 óta próbálnak a természetfotósok kedvében járni. Akkor rendezték meg először a Medvesi Fotós Maraton elnevezésű eseményt, és létrehoztak egy hosszútávú koncepciót is Fotósbarát Geopark Program címmel, ami az amatőr és profi fotós célközönséget szolgálja ki. Ennek keretein belül szerezték be azt az öt madárlest, amelyek közül az elsőt most állították fel a Novohrad-Nógrád Geopark Oktató, Kutató és Irányító Központjában, az eresztvényi játszótér mellett.

 


Az átalakított faházaknak reflexiós üveggel ellátott ablakuk van, és egyszerre ketten tudnak kényelmesen fotózni bentről. Kint etetőtálcákat helyeztek el a madaraknak, tavasztól őszig pedig itatót és fürdőt fognak üzemeltetni. Az eddigi megfigyelések szerint most mezei verebek, széncinegék, kékcinegék, barátcinegék, fenyvescinegék, csuszkák, nagy fakopáncsok, közép fakopáncsok és szajkók látogatják a helyszínt. A geopark arra kéri a fotósokat, hozzanak magukkal legalább egy kiló napraforgómagot, és szórják ki az etetőbe. A lesek használatának további feltételeiről ide kattintva olvashatsz bővebben. 

 


A geopark további, kifejezetten fotósok számára meghirdetett programokat is tervez, 2016-ban pedig ismét lesz Medvesi Fotós Maraton.

 

A Novohrad-Nógrád Geopark 2015 novemberében bekerült az UNESCO Globális Geoparkok közé. Az alábbi videóból is látszik, nem véletlenül.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ismét uráli bagoly az Alföldön

Hétvégén kiderül, hány ragadozó madár telel nálunk

Bagolyinvázió Szolnok belvárosában

Madárlakoma élőben

Cikkajánló