Lubics Szilvia hamarosan a Góbi-sivatagban fog futni

A nagykanizsai ultrafutó élete egyik legnagyobb kihívására készül, első magyarként a kínai Ultra Gobi 400-on áll rajthoz. A 400 kilométeres távot 147 óra alatt kell teljesíteni.

Szerző:
csupasport.hu
Lubics Szilvia Facebook-oldala
2019. augusztus 1.

A nagykanizsai ultrafutó élete egyik legnagyobb kihívására készül, első magyarként a kínai Ultra Gobi 400-on áll rajthoz. A 400 kilométeres távot 147 óra alatt kell teljesíteni.

A versenyen huszonöt kínai és huszonöt külföldi futó vehet részt, a rajt pedig augusztus 9-én éjfél és hajnali öt óra között lesz. A 400 km-es távot 147 órás szintidő alatt kell teljesíteni, a célba érés augusztus 15-én várható. A verseny első fele sík terepen halad, aztán viszont komoly szinteket kell emelkedni. A táv legmagasabb pontja 3900 méteren van.

 

 

A versenyre való felkészülésnek különleges elemei is voltak, melyről Lubics Szilvia a Csupasport.hu-nak beszélt. „Huszonnyolc éjszakán keresztül aludtam úgynevezett hypoxiás sátorban, amelyben szimulálni lehet a magashegyi oxigénhiányos környezetet. Az asztmám miatt kifejezetten fontosnak tartottam, hogy a futóedzések mellett a tibeti fennsíkon várható körülményekre is lehetőségeimhez mérten maximálisan felkészüljek.”

 

 

A versenyen 10-15 kilométerenként lesznek frissítőpontok, ahol vizet kapnak, 40 kilométerenként pedig hozzá tudnak jutni saját, előre küldött frissítőjeikhez. Egyik pontból a másikba műholdas navigáció segítségével tud eljutni, így a navigációs eszközök használatát is gyakorolni kellett a felkészülés során. A verseny nehézségét fokozza a nagy napi hőingás is. Míg este akár mínusz 5-10 fok is lehet, nappal 20-25 fok várható.

 

Lubics Szilvia korábban már két sivatagi futóversenyt is teljesített, tavaly Dél-Amerikában, az Atacama-sivatagban, idén pedig Afrikában, a Namib-sivatagban futott.

 

A nagykanizsai ultrafutóval készült interjúnkat itt találod.

 

Kapcsolódó cikkek:

Lubics Szilvia már a következő sivatagi versenyére készül

Egy hét alatt lefutották az Országos Kéktúrát

Az UTMB belső ösvényein

Profi tippek kezdő terepfutóknak

Cikkajánló