Madarak pottyantottak halikrát a kerti tóba

Így jelenik meg a haltalan kerti tóban egyszer csak egy seregnyi invazív hal.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Tomasz Majtyka / Wikipedia
Forrás:
Magyar Haltani Társaság
Wikipédia
2022. szeptember 30.

Így jelenik meg a haltalan kerti tóban egyszer csak egy seregnyi invazív hal.

Ha van egy kerti tavad, amibe nem telepítettél halakat, vagy legalábbis nem ezt a fajt, igencsak meglephet, hogy váratlanul kínai razbórát fogsz ki belőle. Amiből ráadásul rengeteg van. A Magyar Haltani Társaságnak bárki beküldhet képet a számára ismeretlen halfajokról, és a szakértők azonosítják azt. Így volt ez ebben az esetben is, azzal a kérdéssel megspékelve, mégis hogyan kerülhetett a faj a tóba.

A társaság a hal méretei és pikkelyei alapján azonosította be, hogy kínai razbóráról van szó: a feje kicsi, az orra rövid, a szája felsőállású, és 36 pikkely található az oldalvonala mentén, továbbá egy sötét csík is húzódik az oldalán. „A halak megtermékenyített és épen maradt ikrája – bizonyos fejlettségi állapotban – a madarak bélcsatornáján áthaladva is fejlődőképes, feltehetőleg ezek a razbórák is ilyen módon kerülhettek a tóba” – rántják le a leplet a hal megjelenéséről.

A kínai razbóra, ahogy a neve is mutatja, eredetileg Ázsiából származik, de Európába is betelepítették az 1960-as években. Kiszabadult a tavakból, megjelent a Dunában, és

megállíthatatlanul terjeszkedik, mert igénytelen, jól tűri az oxigénhiányt és a szennyezett víz sem zavarja különösebben. Nem válogatós, mindent elfogyaszt, beleértve más halak ikráit.

Élősködőket is hordoz, amelyek veszélyt jelenthetnek más halfajokra. Mindennek tetejébe könnyedén szaporodik, és ahogy látjuk, még a madarak is segíthetnek a terjesztésében.

Cikkajánló