Madárfészek az otthonunkban

A legjobb fészekfigyelő kamerák Magyarországon

Szerző:
Gyurina Zsolt
Fotó:
Rgbstock.com
2013. július 15.

A legjobb fészekfigyelő kamerák Magyarországon

Nincs is jobb, mint akár a munkahelyen, akár otthon kikapcsolódás gyanánt belelesni egy a Tisza mellett fészkelő gólyapár életébe, vagy részt venni a bükki kis sólyom első repülésénél. A legnépszerűbb, legkülönlegesebb hazai madárfigyelő oldalak.

 

Gólyapár 3 fiókával

 

A nagyhalászi kamera egy gólyapárt figyel meg. Nagyhalász Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, Nyíregyházától északra, közel a Tiszához. A honlap különlegessége, hogy még arra is lehetett szavazni, mi legyen a három fióka (születésükkor még HJ60, HJ61 és HJ62) neve. Cikkünk írásakor még nem ismert a végeredmény. A kamerához kapcsolódó blogspot folyamatosan beszámol a fészek eseményeiről, mint például a kicsik gyűrűzése. Nagyhalásziban még fesztivált is szerveztek a madarak tiszteletére.


Világhírű magyar kócsagok

 

Egy neves honlapon, az Earthcam.com-on bekerült június legjobbjai közé a Csákvár melletti kócsagpár. A honlap a téma érdekessége, a kép minősége és a látogatottság alapján válogat. A júniusi Top 10 igen vegyes képet mutatott, hawaii hullámfigyelőtől kezdve a brazil lagunák képét mutató kameráig széles volt a skála. A fejér megyei kócsagok három fiókának adtak életet, de kettő közülük a rossz időjárás (jégeső, viharok) miatt elpusztult. Még akkor is szép számmal akadnak kíváncsiskodók, ha éppen üres a fészek.

 

Bíborka, a kerecsensólyom

 

Nagyon népszerű a Bükki Nemzeti Parki Igazgatóság által felszerelt kamera, amely egy kerecsensólyompár fészkét kémleli. Méghozzá éjjel-nappal, márpedig a honlap tájékoztatása szerint 24 órás sólyomfigyelés korábban sehol a világban nem volt. A honlap szintén tudósít a legfontosabb eseményekről, június közepén például a régóta várt hírről, vagyis Bíborka, a pár egyetlen fiókájának első repüléséről. Sokan aggódtak Bíborkáért, de minden jól alakult, a kis sólyom biztonságban elsajátított a szárnyalás tudományát. A honlap részletes magyarázatot ad mind a madarak életéről, mind a kamerával kapcsolatos technikai tudnivalókról.  

 

KÖLTÖZŐKRE VÁRVA
És végül egy fészek, amely jelenleg üres, de később érdemes visszanézni:  hortobágyi rétisasok . A Hortobágyi Nemzeti Parkban található a fészek, amelynek közelébe az ország első rétisas-figyelő kameráját helyezték. Nemrégiben kirepültek a fiókák, de mivel évek óta használják a madarak, van rá remény, újra lakókra talál.

Budapesti vércsék

Egy kis különlegességként ember és természet együttélése: a vércsepár fészke a fővárosban található, méghozzá az egyik telefontársaság Száva utcai tornyának tetején. Vörösvércsék régóta élnek Budapesten, ismert fészkük a Parlament kupolájának egyik szoborfülkéje mellett, az Iparművészeti Múzeum tetején, vagy a budai Várban, a Széchenyi Könyvtár épületén. A Száva utcai fészek évek óta lakott, több fiókának adott otthont, ezek alapján a madarak valószínűleg jól érzik ott magukat. 

 

 

HASZNOS HONLAP:


A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kamerái

Cikkajánló