Madárgyűrűző tábor a Bódva partján

Ha mindig is szeretted volna kipróbálni a madárgyűrűzést, és szívesen töltenél el néhány napot a természetben hasonló érdeklődésű emberek között, itt a remek alkalom. Irány a Madárvonulás-kutató és Természetvédelmi Tábor!

Szerző:
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság/TM
Fotó:
Shutterstock
2015. július 23.

Ha mindig is szeretted volna kipróbálni a madárgyűrűzést, és szívesen töltenél el néhány napot a természetben hasonló érdeklődésű emberek között, itt a remek alkalom. Irány a Madárvonulás-kutató és Természetvédelmi Tábor!

Természetközeli életmód, madármegfigyelés, gyűrűzés, közösségi élmények - ezekben lehet részed a 30. Bódva-völgyi Madárvonulás-kutató és Természetvédelmi Táborban, amelyet augusztus 14. és október 27. között rendez meg az MME Gömör-Tornai Helyi Csoportja és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság a Perkupa és Szalonna közötti Köszvényes-kútnál. Jó hír, hogy tetszőleges időpontban lehet menni, és azt is te döntöd el, hány napot töltesz a helyszínen. Akkor sem kell aggódnod, ha semmilyen ismerettel nem rendelkezel a természetvédelem és a madártan terén: a helyszínen mindent megtanítanak neked a szakértők.

 


A madárállományok alakulásának megfigyelése céljából létrehozott tábort gyerekek és felnőttek egyaránt izgalmasnak találhatják. A szervezők olyan önkéntesek jelentkezését is várják, akik segédkeznének a madarak befogásában, kezelésében. A gyűrűzés mellett természetesen lehetőség lesz fakultatív programokra, kirándulásra, és botanikai, zoológiai előadásokat is tartanak. Megfelelő számú érdeklődő esetén kisebb csoportokban természetvédelmi tevékenységekbe is belekóstolhatnak az résztvevők: megtudhatod például, hogyan néz ki a gyakorlatban a denevér-élőhelyek karbantartása.

 

A részvétel díja: 500 Ft/fő/nap

Részvételi díj csak augusztus hónapban van, a tábor utána ingyenes!

 

Elhelyezés 3-4 személyes sátrakban. Legalább napi háromszori étkezés biztosított (bográcsos és szabad tűzön készülő ételek). Tisztálkodási lehetőség a karsztforrásnál vagy a Bódvánál.

 

Szükséges felszerelés:
Ne felejtsd otthon a hálózsákot, az elemlámpát és az evőeszközöket! Sátrak korlátozott számban lesznek, így a biztonság kedvéért vihetsz magaddal. A hideg éjszakákra pokrócokkal készülnek a szervezők. Érdemes még hozni polifoamot, esőkabátot, bakancsot/gumicsizmát, távcsövet és fényképezőgépet. Az esti tábortűz elengedhetetlen kelléke a zene, így ha van valamilyen hangszered, mindenképp csomagold be azt is.

A ruházat kiválasztásánál érdemes odafigyelni az időjárásra: augusztusban éjjel 5-10°C -ra is lehűlhet a levegő, napközben 30°C fölé is emelkedhet a hőmérséklet. Október végén a hőmérséklet fagypont alá eshet. Csak olyan ruhadarabokat vigyél magaddal, amiket nem sajnálsz.

 

A jelentkezés feltételei:
Egyedül érkezők esetén az alsó korhatár 14 év! Fiatalabbak felnőtt kísérővel együtt jöhetnek (akár diákcsoportok is tanárral.)

A részvételi szándékot legkésőbb egy héttel az indulás előtt egyeztetni kell a szervezőkkel.

 

Megközelítés:
A tábor Szalonna és Perkupa községek között, a Bódva partján helyezkedik el. Megközelítése Perkupa felől lényegesen egyszerűbb. A település vasúton és távolsági autóbuszjáratokkal is elérhető. A jelentkezőknek egyeztetés után részletes térképet biztosítanak, amely megkönnyíti a táborhely megtalálását. A Perkupától vezető földút meglehetősen rossz minőségű, személygépkocsival nem járható!

 

 

Érdeklődni és jelentkezni lehet:
Farkas Roland
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, 3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
Tel: (48) 506-000, (30) 63-75-149
e-mail: farkasro@yahoo.com

Cikkajánló