Programkavalkád a barlangok hónapjában

Gyönyörű barlangokat találsz az országban, ha kalandot és különleges programokat keresel. Márciusban pedig szuper kedvezményekkel és érdekességekkel várják a kirándulókat a hazai barlangokban.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Magócsi Márton (Kiemelt kép)
Forrás:
MTI
2023. március 3.

Gyönyörű barlangokat találsz az országban, ha kalandot és különleges programokat keresel. Márciusban pedig szuper kedvezményekkel és érdekességekkel várják a kirándulókat a hazai barlangokban.

Márciusban idén is megrendezik a Barlangok Hónapját. A Barlangoljunk! programsorozat keretében öt nemzeti parkunk barlangjaiban várják az érdeklődőket hosszabbított nyitvatartással, kedvezményekkel, különleges látnivalókkal. A föld alatti járatokban, folyosókban nincsenek autók, rohanó emberek, nincs zaj, lárma, dugó, csak léleknyugatató csend, ahol fantasztikus ásványok, képződmények őrzik évmilliók titkait.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság márciusban, például a naponta induló barlangi túrák esetében a felnőtt jegy árából 20% kedvezményt ad. A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén, Budapesten fekvő Szemlő-hegyi-barlangban minden márciusi pénteken a látogatók a közel 90 perces túrák részeként megtudhatják, hogy az egykori felfedezők hol jutottak be a barlangba, valamint a program keretében a budai barlangok világát bemutató 3D film is megtekinthető.

A Pál-völgyi-barlang kiépített szakaszain geológus szakvezető kalauzolja végig az érdeklődőket hazánk leghosszabb barlangján minden márciusi vasárnap. A mintegy kétórás túrák során a látogatók megismerhetik a Budai-termálkarszt kialakulását és jelentőségét, valamint bepillantást nyerhetnek a város alatt húzódó barlangrendszerek kutatásának történetébe.

A vidéki helyszíneken többek között az Abaligeti-barlangban március 10-én fotós szakvezető segítségével lesz lehetőség a cseppkövekben gazdag barlang képződményeinek fényképezésére. A Bükki Nemzeti Park területén található Szent István-barlangban szombaton és március 18-án a denevérek világát bemutató program lesz. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának szervezésében pedig pénteken és március 10-én a Koloska-völgyet, a Jókai-kilátót és a látogatóközponttal kiegészült Lóczy-barlangot érintő, a természeti és kultúrtörténeti értékeket felsorakoztató útvonalon geotúra várja a kirándulókat.

A Barlangok Hónapja programsorozat részletes ismertetőjét ide kattintva tudod böngészni.

Cikkajánló