Pálvölgyi Krisztina cikkei

Tavaszi virágözön – A természet vadvirágai

„Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet” – tartja a mondás, pedig nem is oly rég még sok „virágszerető” kiránduló szedegette a természet e kincseit pusztán azért, hogy pillanatnyi örömet szerezzen, netán saját vadvirágos kiskertjét gondolta így gazdagítani. Szerencsére ma már a többség tudja, hogy sokkal jobb érzés gyönyörködni bennük saját élőhelyükön.

2024.04.04.

Milliméteres szépségek a Budaörsi-kopárokon

A kinézetük miatt rajongásig csodált kökörcsinek és héricsek mellett sok olyan apróság is nyílik tavasszal a Budaörsi-kopárokon, amelyek méltatlanul kevés figyelmet kapnak. Mi viszont egészen közelről megnéztük ezeket, és hogy milyen virágok virítanak ilyenkor ezen a különleges élőhelyen.

2024.03.25.
Csillagvirágok közt lépkedve egy mesés ártéri erdőben

Csillagvirágok közt lépkedve egy mesés ártéri erdőben

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy falu a Csepel-szigeten, amelynek tó van a közepén, holtágát és ligeterdeit megannyi élőlény lakja, pompás virágok virítanak mesés szigetén, a békés csendet pedig olykor csak az állatok hangja, neszezése töri meg. Ez a falu pedig nem csak a mesében létezik, gyertek velünk Szigetbecsére és sétáljunk végig együtt a Tőzike tanösvényen!

Tovább

Kecses és sokoldalú: a mocsári kockásliliom

Idén már márciusban megkezdte virágzását ez a különleges liliomféle. Jellegzetes kinézetét sakktáblamintájú, bókoló, bíborszínű virágának és mindenféle formába kunkorodó, vékony szárleveleinek köszönheti. Íme, egy csokorra való különleges fotó erről a szép védett virágról!

2024.03.21.

Erdők tavaszi szőnyege, lepkék bölcsője: az odvas keltike

A sok szép védett virág mellett az odvas keltike kicsit mintha kevesebb figyelmet kapna, hisz szinte ellepi az erdőket így tavasszal, és egy idő után már észre sem vesszük őket. Pedig ő sem kevésbé izgalmas virága a természetnek, sőt, nagyon fontos szerepe van az egyik lepkefaj életében. Galériánkban nemcsak szép képeket nézhettek meg róla, hanem sok érdekességet is megtudhattok erről a tipikus tavaszi erdei virágról.

2024.03.19.

Nyíregyháza – A homokból és hitből emelt város

Tél végén látogattunk el Nyíregyházára, ahol a főszezonon kívül is jó program lehet egy városi séta. Bejártuk a belvárost, és barangoltunk a hangulatos Sóstón, ami azon túl, hogy ilyenkor is gyönyörű, tele van érdekes történetekkel.

2024.03.10.

Ellátogattunk a pecsétes téglák szentélyébe

Nemcsak a pecsétes téglák rajongóinak érdemes elzarándokolni Európa első Egyházi Pecsétes Téglák Múzeumába, Tiszaszentimrére, mert azoknak is le fog esni az álla a gyűjtemény láttán, akik eddig semmit sem tudtak ezekről a múltat magukba hordozó kövekről.

2024.03.09.

Vadregényes szurdokvölgyek a Bükkalján – 2. rész

Cserépfalu és Cserépváralja környékén, kis területen nagyon sok érdekességet és szépséget találhatunk. Egy élményekben és látnivalókban gazdag bükkaljai körtúrán sok más mellett két varázslatos szurdokvölgyet is útba ejtettünk. Túrabeszámolónk második része következik.

2024.03.03.

Barangolás a Bükkalján – Kács és környéke

A bükkaljai kis falu, Kács és annak környéke tele van érdekességekkel. Itt él például két fokozottan védett csigafajunkból az egyik, de vannak itt barlanglakások, egy óriási sziklába vájt kőhodály, sőt hajdan még egy vár is áll itt.

2024.02.23.

A Fazolák nyomában Ómassától Felsőhámorig

Lillafüred környéke ma leginkább gyönyörű természeti értékeiről ismert, de századokkal ezelőtt itt volt a hazai vaskohászat bölcsője is. Ez utóbbiban kulcsszerepe volt egy apának és egy fiúnak, Fazola Henriknek és Frigyesnek. Az ő nyomukba eredtünk egy hideg januári napon, és közben a környék kevésbé ismert látnivalóit is felfedeztük.

2024.02.12.