Magyar természetfotósok sikerözöne a nemzetközi pályázaton

Idén is remekül szerepeltek a magyar fotósok a román szervezésű Milvus természetfotó-pályázaton, ahol az egyik kategória dobogós helyeire csak magyarok képei kerültek. Összesen 11 magyar fotós kapott díjazást, mutatjuk lenyűgöző képeiket és a pályázat legjobbjait.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
photocontest.milvus.ro
2022. október 25.

Idén is remekül szerepeltek a magyar fotósok a román szervezésű Milvus természetfotó-pályázaton, ahol az egyik kategória dobogós helyeire csak magyarok képei kerültek. Összesen 11 magyar fotós kapott díjazást, mutatjuk lenyűgöző képeiket és a pályázat legjobbjait.

Idén, egy év kihagyás után, 13. alkalommal rendezték meg a román Milvus természetfotó-pályázatot, amelyre már korábban is rengeteg magyar fotós nevezett és évről évre remek eredményeket értek el. A többi nemzetközi pályázathoz képest a Milvus szervezői nem vitték túlzásba a kategóriákat, ők csupán hármat hirdetnek meg minden évben, amelyből két kategóriába (Természet, Vadon élő állatok) bárki nevezhet a világ minden tájáról, a harmadik kategóriába (Román természet) viszont kizárólag román fotósoktól várnak képeket..

Tavaly a magyarok mindkét külföldieknek is fenntartott kategóriát megnyerték, és bár idén a Vadon élő állatok kategóriában a legfelső dobogóról lecsúsztak, de a második helyet sikerült megnyerni, a Természet kategóriát pedig teljesen a magyarok uralják, az összes dobogós helynek magyar fotós örülhet.

Mielőtt megnézzük a magyar díjazott képeket lássuk, mely kép lett a pályázat abszolút győztese 2022-ben. Idén Zsolt Moldovan kapta ezt a megtisztelő címet ezért a helyes rókás sziluettes alkotásáért.

Ha megnézzük a pályázat képeit, látni fogjuk, hogy a Milvus pályázatán kifejezetten a művészi megoldású fotókat keresik és díjazzák. Ehhez pedig a magyar természetfotósoknak nagyon jó szeme van, nem véletlen, hogy ilyen jól szerepelnek minden évben. Idén a Természet kategóriát Daróczi Csaba nyerte ezzel az izgalmas kompozíciójú képével.

A fotón egy repedezett szikes tómedert láthatunk, amelyre egy eső után folyt vissza némi víz, az élettelennek tűnő talajból pedig utat tört magának az élet. A képen a magyar sóballa terpeszkedik el a szikes talajon, amely a magyar alföld jellegzetes endemikus növénye, és a Kiskunság, Dél-Hortobágy, a Nyírség, a Kisalföld és a Mezőség szikesein találkozhatunk vele.

A második helyezett Potyó Imre lett, ezzel a roppant érdekes fotójával, amely akár egy képrejtvény is lehetne. Valószínű, hogy sokatoknak fogalma sincs mit is lát, de ami biztos, hogy a látvány rendkívül vonzó.

A megfejtés pedig az "aprók világában" keresendő, hiszen a képen néhány milliméteres nyálkagombákat látunk, amelyek megfotózásához Imi a makróobjektív mellett egy hármas közgyűrűsort és nagyítólencsét is igénybe vett. Ezzel a valóságban egy 6 mm széles területet örökített meg, mégpedig egy levelek közé hullott kisebb ágdarab felszínét, ahol a nyálkagombákat felfedezte. "Mintha lufikat eregetnénk a sötétben. Gömb alakú spóratartóik kezdetben még világosak, majd érést követően sötétté válnak és megkezdik a szinte láthatatlan méretű spóráik eregetését" - magyarázza Imi a nyálkagombák izgalmas világát.

A harmadik helyen szintén egy izgalmas forma és színvilágú kép végzett, ami Simán László alkotása.

A Vadon élő állatok kategóriájának dobogós helyei közül az ezüstöt sikerült elcsípnie a magyaroknak, egészen pontosan Litauszki Tibornak, aki egy hihetetlenül izgalmas, újszerű látványt nyújtó fotóval lett második helyezett.

A Vadon élő állatok kategória győztese az osztrák Kai Kolodziej lett ezzel a sejtelmes, de drámai képével.

A harmadik, román alkotóknak meghirdetett kategóriában Lucian Satmarean izgalmas tájképe lett az első helyezett.

A pályázatnak van közönségszavazása is, amelyet idén a román Dedu Adrian nyert ezzel az igazán vad tekintetű vadmacskával.

Ahogy a többi pályázat esetén is, a nyertes képekből kiállítás is nyílt, és a dobogós helyezettek mellett további kiemelt képek kaptak helyet a falon, amelyek között több magyar fotó is szerepel. Ezen felül Highly Commended elismeréssel díjazott fotókat is választott a pályázat zsűrije, ezek között pedig még egy magyar fotó szerepel.

Cikk végi galériánkban, amit az alábbi képre kattintva láthattok, mutatjuk az összes magyar fotós alkotását, illetve a pályázat legjobb alkotásaiból mutatunk még pára. Ha pedig az összes díjazott képre kíváncsiak vagytok, akkor azt a pályázat oldalán, ide kattintva nézhetitek meg.

Cikkajánló