Ismét taroltak a magyar természetfotósok

A 12. alkalommal meghirdetett román szervezésű Milvus természetfotó-pályázaton idén is jelentős volt a magyar részvétel. Ahogy az eddigi években, most is rengeteg díjat kaptak, összesen 10 magyar örülhetett az elismerésnek, sőt, megnyerték mindkét, a külföldiek számára is nyitott kategóriát. Mutatjuk a díjazott képeket, és alkotóikat is megismerheted.

Fotó:
Kaszás Norbert (kiemelt kép)
2020. szeptember 9.

A 12. alkalommal meghirdetett román szervezésű Milvus természetfotó-pályázaton idén is jelentős volt a magyar részvétel. Ahogy az eddigi években, most is rengeteg díjat kaptak, összesen 10 magyar örülhetett az elismerésnek, sőt, megnyerték mindkét, a külföldiek számára is nyitott kategóriát. Mutatjuk a díjazott képeket, és alkotóikat is megismerheted.

A 2011 óta megrendezésre kerülő Milvus természetfotó-pályázat minden évben nagyon népszerű a magyar fotósok körében. A többi nemzetközi pályázattól eltérően a román szervezők egy igen egyszerű, háromkategóriás versenyt hirdetnek meg minden évben, amelyből két kategóriában indulhatnak külföldiek is. A harmadikat kizárólag román alkotóknak tartanak fenn, mégpedig csak Romániában készült fotóknak. A két nemzetközi kategória közül az egyiket nemes egyszerűséggel Természetnek neveztek el, ebbe jöhet minden tájkép, növényről vagy gombáról készült fotó. A másik kategóriába pedig vadon élő állatokat ábrázoló képeket várnak. Idén mindkét kategóriát magyar fotósok nyerték meg. A pályázat történetben 2016-ban már történt ilyen, sőt, a minden évben kiválasztott abszolút győztes képnek is öt alkalommal volt magyar az alkotója. Ez utóbbit idén most nem sikerült megnyernie a magyaroknak, de a nemzetközi kategóriában egyértelműen ők voltak a legjobbak. Lássuk hát, milyen képekkel taroltak idén a magyarok.

Kezdjük a sort a Természet kategóriával, amelyet Kaszás Norbert nyert meg ezzel a multiexpozíciós képpel. A győztes fotón hátulról megvilágított leánykökörcsinek termése látható, alul és felül pedig városi fények. Norbert harmadik alkalommal pályázott a Milvusra és eddig ez lett a legjobb eredménye.

Norbertnek, aki már hét éve vesz részt nemzetközi versenyeken, és főként növényeket és rovarokat fényképez, még két fotóját emelték ki a mezőnyből. Az egyik, amely magasra értékelt (Highly commended) elismerést kapott, ez a nagyon izgalmas kompozíciójú kép egy sisakos sáskáról. Aki követi a természetfotós pályázatok eredményeit, annak ismerős lehet ez a képi ötlet, nem véletlenül. Ez a fotó kísértetiesen hasonlít Norbert egy másik, Bújócska című képéhez, amely korábban több díjat is nyert. Legutóbb például a német Glanzlichter pályázatán, amelyről egy cikket is olvashatsz tőlünk és abban meg is nézheted az említett fotót, amelyen egy kis pávaszem fésűs csápjai láthatóak. Felmerült bennem, hogy Norbert biztosan készített még hasonló kompozícióban más állatokról is fotót, de elárulta, hogy nem. Mindenesetre remek ötlet, és a mostani fotónál plusz pont, hogy a sáska két csápja alkotta V forma zseniálisan köszön vissza a háttérben növényi szárak segítségével.

Harmadik fotóját pedig, amely a Vadon élő állatok kategóriájában indult, a pályázat kiállítási anyagába választották be.

A másik kategóriagyőztes fotót egy földrajz-testnevelés szakos tanár készítette, de nem Daróczi Csaba. Herpai Imréről van szó, aki Csabához hasonlóan tanári hivatása mellett hobbiként űzi a természetfotózást immár 10 éve. Azóta rendszeresen pályáz is, a Milvuson pedig többször került már falra képe, 2017-ben pedig harmadik helyezést ért el.

Mostani győztes fotója, amely a Vadon élő állatok kategóriájában lett első, valószínű megosztó lesz, szerintem zseniális, de meséljen róla ő maga, mit is látunk pontosan.

„A képen egy a reggelije után kutató piroslábú cankó robog el az objektívem előtt. A fotó napfelkelte előtt készült, a hajnali órákban, amikor még kevés a fény, így hosszú záridővel kellett fotózni, hogy a végeredmény ne legyen sötét. A madár mozgás közben éppen belecsap a vízbe a táplálék után, én pedig a hosszú exponálás mellett elmozdítottam az objektívet a madár mozgásának irányába. Így értem el ezt a számomra érdekes, mások számára nehezebben érthető hatást. A fotó egy tavaszi belvízen, egy nagy pocsolyában készült, egy kaszálón, amely kb. másfél hónapig volt víz alatt. A fotósnak nincs más dolga, mint álcáznia magát és lehasalni a sárba, majd várni a megfelelő pillanatokat.”

Imre más nemzetközi pályázatokon is szerepelt már sikeresen, például az orosz Arany Teknősön (Golden Turtle) ért már el második helyezést, és többször kerültek ki képei a falra is. Hazai fronton a Lenergy – Az Év Természetfotósa pályázaton szerepelt több alkalommal, ott egy harmadik helyezéssel és egy különdíjjal büszkélkedhet. A MAFOSZ (Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége) szalonokon is a kiállított képek mellett, kétszer sikerült első helyezést elérnie.

A Vadon élő állatok kategóriájának második helyezettje is magyar fotós lett. A többi magyar indulóval szemben Pintér Csaba még csak most vett részt először nemzetközi pályázaton. Hazai fronton is csak tavaly kezdte el kipróbálni magát, a Varázslatos Magyarországra fotópályázatra küldött be pár képet, hogy ismerkedjen ezzel a helyzettel és hogy tanuljon más fotósoktól.

Bár 2007 óta fényképez, természetfotókat csak 2019 óta készít. Mostani díjazott képének érdekes története van:

„Ezt a képet drónnal készítettem a Kiskunsági Nemzeti Parkban, a Péteri-tónál, idén január elsején. Amíg néhányan még a szilveszteri buliból tartottak hazafelé, én ott kezdtem az évet, fotózással.”

Csabának jelenleg a madarak a kedvenc témája, de a természetfotózás minden területe érdekli, mert örül, ha minél több élőlényt meg tud így ismerni és le is fotózhatja őket. Eközben persze sokat tanul az állatokról, természetről és folyamatosan fejlődik a fotózás területén is.

Az elmúlt 1 évben rájöttem, hogy milyen sok minden mellett elmentem, ami több figyelmet érdemelne.

Folytassuk a sort a már emlegetett Daróczi Csabával, akinek két képét választották ki a kiállítás anyagába. Tavaly egyébként ő lett az abszolút győztese a Milvusnak, már másodszor, ugyanis 2016-ban is az ő képét választották a legjobbnak. Ezúttal szerényebb elismeréssel kellett beérnie a tavalyi év legsikeresebb természetfotósának, de így is szép eredmény ez. Mindkét kategóriába egy-egy képét emelték ki ezúttal.

Szintén két képét válogatták ki a kiállítás anyagába Koncz-Bisztricz Tamásnak, aki tavaly elképesztő eredményeket ért el hazai és nemzetközi fronton is. A Milvuson 2019-ben a Természet kategóriát nyerte meg, ekkor csupán még csak 15 éves volt. A most kiválasztott képei a Vadon élő állatok kategóriában indultak, az egyik, ürgés fotójával pedig már többször találkozhattatok korábbi pályázatokon is.

A másik, kiállításra bekerült naplementés fotója még nem annyira ismert, eddig. Ezt a képet Tomi Bokroson, a Sós-tó mellett készítette.

És még mindig nincs vége a sora a magyar sikereknek. Szabó Irma az egyedüli nő, aki képeivel bekerült a hazai fotósok közül a legjobbak közé. Neki is két képét emelték ki, mindkét nemzetközi kategóriában egyet-egyet választottak ki, a kiállítási képek közé. A Természet kategóriában ezt a norvég szigetcsoportnál, a Lofotennél készült fotóját emelték ki.

Irmáról eddig még nem írtunk részletesen, pedig régóta ott van a hazai és nemzetközi pályázatok legjobbjai között.

2012-ben kezdett bele komolyabban a fotózásba, először egy hagyományos fotós majd egy év múlva egy kifejezetten természetfotós tanfolyamot végzett el. Hamar kiderült számára hogy ez utóbbi áll hozzá közel. Kezdetben igyekezett új hobbijának nem a családi élet rovására hódolni, de szerencsére férje többször is elkísérte egy-egy workshopra, így ő is egyre kíváncsibb lett. Egy gyönyörű bodrogzugi rózsaszínű hajnal aztán őt is teljesen megbabonázta, és mivel Irma új fényképezőgépet vett magának, a régit megkapta ő. Innentől nem volt kérdés, hogy együtt járják a természetet, és amikor csak tehetik, kint vannak terepen. Így volt ez most is, amikor kérdéseimmel megkerestem. Irma 4-5 éve pályáz rendszeresen hazai és nemzetközi versenyeken. Kedvence a spanyol MML (Memorial María Luisa) fotópályázat, első nevezésekor, 2016-ban, egyből falra is került képe, majd a francia Montier pályázatán első helyezést ért el. Természetesen a hazai nagy természetfotó-pályázatokon is rendszeresen indul, sok képe került kiállításra ezeken is, a 2019-es Varázslatos Magyarország fotópályázatán pedig az éves ranglista előkelő 6. helyezését érte el. Visszatérve a román Milvus pályázatra, ezen már harmadik éve kerülnek ki képei a falra, az idei második ilyen fotója ez a békás kép lett.

Nem meglepő, de Irma férje, Szabó Géza Attila is bekerült képével a legjobbak közé, mégpedig azzal a Namíbiában készült flamingós fotójával, amellyel nemrég találkozhattatok a világ legjobb madárfotóit felvonultató pályázaton is, ahol dicséretben részesült.

Idén két fotójával szerepel a kiállított képek között Laki Zoltán, aki már a 10 évvel ezelőtti Milvus pályázaton is indult, és azóta is rendszeresen részt vesz rajta. Képei közül pedig mindig vannak bent a legjobbak között, ezúttal két madaras fotója.

Litauszki Tibor egy fotóját emelték be a kiállítási anyagba, ez pedig egy szintén már korábbról ismert kép, Az egérke hajléka. Tiborral a márciusban készült Varázslatos Magyarország pályázat esélylatolgatós cikkében beszélgettünk, amelyből sok dolgot tudhattok meg kedvenc témáiról és eddigi munkásságáról.

Végül, de nem utolsó sorban, a magyarok közül egy képpel bejutott még Szerencsi Gábor is a legjobb fotók közé, így az ő szalakótás képe is falra került a román Milvus pályázatán.

Természetesen nem maradhat ki az idei év abszolút győztes fotójának bemutatása sem, amely a pályázat történetében először egy fekete-fehér fotó lett. A letisztul kompozíciójú kép készítője a spanyol David Frutos Egea.

A cikk végén pedig íme, még pár szép fotó a román természetet bemutató kategóriából és a pályázat magasra értékelt képeiből is, amelyet az alábbi képre kattintva nézhetsz meg.

Cikkajánló