Magyar tölgy lett az Európai Év Fája

Nagy fölénnyel - mintegy hetvenezer szavazattal - tarolt a bátaszéki molyhos tölgy az Európai Év Fája versenyen. A második helyezett Csehország fája lett.

Szerző:
Greenfo
Fotó:
www.evfaja.okotars.hu
2016. április 21.

Nagy fölénnyel - mintegy hetvenezer szavazattal - tarolt a bátaszéki molyhos tölgy az Európai Év Fája versenyen. A második helyezett Csehország fája lett.

 

Csakúgy, mint 2013-ban, most ismét magyar fa kapta a legtöbb szavazatot (összesen 72 653-at) a versenyen. A második helyezett cseh fára 43 451-en voksoltak, a harmadikra, azaz egy szlovák körtefára pedig 29 114-en.


A verseny évekkel ezelőtt 5 résztvevővel indult, 2016-ra ez a szám tizenötre nőtt. Idén újonnan csatlakozott Észak-Írország és Németország.


Az ünnepélyes díjátadó április 20-án a brüsszeli Európa Parlamentben zajlott le. Heiki Hanso, a tavalyi nyertes észt fa képviselője adta át a fából készült vándordíjat az idei győztes jelölőinek.


Az Európai Év Fája cím birtokosa a vándordíj mellett a versenyt kísérő online adománygyűjtés során összegyűlt támogatást is átvehette, amelyet a nyertes fának, a jelölő közösség többi fájának, illetve újabb fák ültetésére szántak a szervezők.

 

 

A bátaszéki molyhos tölgy
A 300-400 évesre becsült fa a település legidősebb fája, amelyhez már helyi tradíció is kötődik. A tölgy hosszú élete során a helyiek szerint Bátaszék oltalmazójává vált. A hozzá kapcsolódó hagyomány alapján minden év május 25-én borral öntözik meg a törzsét, hogy a következő év bő szőlőtermést hozzon.

Az Európai Év Fája verseny célja, hogy erősítse a fák és az emberek közötti kapcsolatot, és felhívja a figyelmet a fák kulturális és természeti értékére. Más versenyektől eltérően itt nem a fák szépsége, mérete vagy kora fontos, hanem a történetük és kapcsolatuk a közösségekkel. A versenybe ugyanis olyan fákat lehet nevezni, amelyek fontosak a körülöttük élők számára: találkozási pontot kínálnak vagy történetek kapcsolódnak hozzájuk.


A nemzetközi versenyt a European Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) szervezi, a magyar fordulót pedig a hat alapítványt tömörítő EPA magyar tagja, az Ökotárs Alapítvány. A következő magyarországi versenybe május 10-től június 10-ig lehet fákat jelölni. Az Ökotárs szakmai zsűrije dönti el, hogy a jelöltek közül mely fák jussanak a döntőbe. Ezekre lehet szavazni a későbbiekben. Minden egyes jelölt fának van esélye mind a hazai, mind az európai cím elnyerésére.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Jó eséllyel nyerhet a bátaszéki molyhos tölgy

Bátaszék büszkesége lehet Európa legkedveltebb fája
Bátaszék több száz éves oltalmazója győzött

Cikkajánló