Már 10 ezer réce gyűlt össze a Kis-sárréten

A lecsapolások után a madarak nagyon könnyen találnak élelmet, és ez mágnesként vonzza őket a Kis-Sárrétre.

Szerző:
KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG
Fotó:
Adobe Stock
2019. október 3.

A lecsapolások után a madarak nagyon könnyen találnak élelmet, és ez mágnesként vonzza őket a Kis-Sárrétre.

Élénkül a madárvonulás a Körös-Maros Nemzeti Park területén, különösen a Kis-Sárréten, ami nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő vízimadár-vonulóhelynek számít – olvasható a kmnp.hu-n. „A hosszan tartó száraz periódus hatására a kis-sárréti természetes vizes élőhelyek, mocsarak legnagyobb része kiszáradt, ezért a madárvonulás döntő része a Biharugrai-halastavakra koncentrálódik” – írják, hozzátéve, hogy szeptemberben az őszi lecsapolások, lehalászások is megkezdődtek, így pedig maradt egy táplálékban gazdag iszapfelület, ami kánaán a gázló- és partimaradak számára.

Így történt, hogy a napokban a vonuló récék száma elérte a 10 ezer példányt. A legtöbbjük tőkés réce, barátrécéből több mint 600, cigányrécéből 300 példányt számoltak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. A nyári ludak száma nő, most több mint négyezren vannak. Rendszeresen látható nagy póling, gulipán, bíbic, nagy goda, havasi partfutó, piroslábú, füstös, szürke és pajzsos cankó, sőt, egy ritkaságnak számító fenyérfutó is felbukkant.

A vízimadarak vonzzák a ragadozó madarakat: 12 rétisas és egy-egy halászsas is felbukkan. A halastavak szomszédságában, a Simotai-mocsárban az utóbbi hetekben 17 fekete gólyát számoltak.

Cikkajánló