Már a Balatonnál is költenek kerecsensólymok

Bár Somogyban eddig is megfigyelték a fajt, de sikeres költést eddig még nem dokumentáltak. Most viszont négy kerecsensólyom-fióka is kirepült a Sió-völgyben.

Bár Somogyban eddig is megfigyelték a fajt, de sikeres költést eddig még nem dokumentáltak. Most viszont négy kerecsensólyom-fióka is kirepült a Sió-völgyben.

Somogy megyében bizonyítottan még sosem volt kerecsensólyom-költés, most viszont négy fióka is kirepült egy fészekből – posztolta ki a jó hírt a Facebookon a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a likeBalaton cikke nyomán.

Mint írják, hazánkban hosszú évek óta próbálják műfészkek kihelyezésével segíteni a kerecsensólyom-populáció fennmaradását. Szinte mindenhol csökken az állománya, de a fajvédelmi intézkedéseknek köszönhetően nálunk mégis növekszik. Az Európai Unióban élő állományának több mint 60 százaléka Magyarországon fészkel. Mondhatni, kerecsensólyom-nagyhatalom vagyunk, de jóval inkább az Alföld, illetve a középhegységek vidékén volt jellemző eddig a szaporodásuk.

Most viszont egy fiatal kerecsensólyompárnak négy fiókája is felcseperedett a Sió-völgyben lévő nagyfeszültségű oszlop tetején. A már nem is olyan kicsi, röpképes kerecsensólyom-utódokat videón is sikerült megörökíteni:

A kerecsenpárok nem építenek saját fészket, elsősorban más ragadozó madarak (pl. parlagi sasok, réti sasok) elhagyott fészkeit foglalják el, amelyek költési időben gyakran leszakadnak. Ennek megelőzése érdekében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kifejlesztett egy speciális, mesterséges fészket, amelyet a sólymok szívesen elfoglalnak. Az idei év kedvezhetett a rágcsálók, pockok, ürgék szaporodásának, amik a fő táplálékforrásukat jelentik, így országosan is sok fióka tudott a fészkekből kirepülni.

A kerecsensólyom (Falco cherrug) Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 1 000 000 forint egyedenként.

Forrás: bfnp.hu, likebalaton.hu

Cikkajánló