Már hatszor betört a házba a székelyföldi medve

A maci nagyon vonzódik az ingatlanhoz: a hat betörés április eleje óta történt. A hétvégi ház a székelyföldi Libán-tetőn áll.

Szerző:
MTI
Fotó:
123rf.hu
2017. június 15.

A maci nagyon vonzódik az ingatlanhoz: a hat betörés április eleje óta történt. A hétvégi ház a székelyföldi Libán-tetőn áll.

A tulajdonos első alkalommal, április 9-én emberi rongálásra gyanakodott és a rendőrséget hívta. A helyszínelők állapították meg, hogy nem ember, hanem medve törte be a faház két ablakát, borogatta fel a bútorokat és tépte le a házikó egyik faláról a külső faburkolatot. 

 

 

Barna medve
Gondolkoztak már a medvén? Szétfeszíti a rácsot, de egy szóló vasrudat is meghajlít. Erős. Képes olyan finom mozdulatra, amilyenre nem is gondolunk, amikor emlegetjük a macit a málnásban: a málnaszedés az emberek közül sem megy mindenkinek. Precíz. És puszta kézzel fogja ki a lazacot a vízesésből, amire még az egész életüket a sportágnak szentelő harcművészek közül is kevesen képesek. Tehát gyors és laza. >>

Kiderült, mi késztette a macit a betörésre: a lambéria alatt nyaranta darazsak fészkeltek, és mézet keresett a burkolat alatt, majd bent, a házban. Az egyik ablakon mászott be, és a másik ablakot kitörve menekült el. A házat ezt követően megtisztították a darázsfészkektől, a szagnyomokat klórral próbálták eltüntetni, de hat hét múlva újabb, és azóta további négy betörés következett. Szerencsére mindig olyankor jött a medve, amikor a házban senki sem tartózkodott.


A ház tulajdonosa elpanaszolta, nem mer a ház földszintjén éjszakázni, mert a vadállat épp az ágy fölötti ablakon szokott behatolni. „Van egy hokimeccseken használt kürtöm, és ha hallom, hogy megint itt van az állat, akkor azt elkezdem fújni. Messzire elhallatszik az erdei csendben, meghallják a közelben lakók, és jönnek segíteni” - magyarázta Szabó Nagy Klára a védekezési stratégiáját.

 


A helyszínelést végző vadőr a nyomokból megállapította, hogy egy 130-150 kilós példány lehet a behatoló. Egyed József, a Libán-tetői üdülőtelepet is magában foglaló Gyergyóújfalu polgármestere elmondta, az is előfordult már, hogy lakott házba tört be medve. A károkról jegyzőkönyv készül, amit eljuttatnak Csíkszeredába és Bukarestbe, de a történtek a medve védettsége miatt rendre következmények nélkül maradnak.


A polgármester attól tartott, hogy az emberek maguk próbálnak megoldást találni a vadkárokra, és megmérgezik vagy más módon próbálják elpusztítani a Libán-tetői üdülőtelepen garázdálkodó medvéket.

 

Sikaszó-hágó, avagy Libán-tető

A Hargita érintetlen világát rejti, rajta hegyi tanyák kis házikókkal és gyönyörű fenyvesekkel. Nagy kiterjedésű rétek és legelők is találhatók itt, 1000 méteres magasságban.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Élelmet keresett a medve a nyári konyhában

Medvetámadás a Besszádokban
Két új barna medve érkezett Budakeszire
A szlovákiai medvék harmada aktív télen is
Ilyen egy lelkesen vakarózó barna medve
Tüntetés a lelőtt medve miatt
A medve nem játék, csak jó a PR-ja 

 

 

Cikkajánló