Már javában költenek a rétisasok

Ebben az évben a Körös-Maros Nemzeti Park területén huszonegy pár rétisas kezdett költésbe. Az utódok március végén, április elején kelnek majd ki.

Szerző:
KMNPI/MME
Fotó:
Shutterstock
2016. március 18.

Ebben az évben a Körös-Maros Nemzeti Park területén huszonegy pár rétisas kezdett költésbe. Az utódok március végén, április elején kelnek majd ki.

Magyarországon a rétisas a legkorábban költő faj - írja a nemzetipark-igazgatóság a honlapján. Általában sok éven át ugyanazt a fészket használja, de rendszeresen tatarozza, javítgatja azt. Ezt a munkát már decemberben megkezdi, február-március környékén pedig lerakja az első tojásokat (általában kettőt). A költési szezon rendkívül hosszú. A fióka csak 38-40 nap múlva, március végén, április elején kel ki, kirepülése pedig júniusban történik. A fiatalok ezután is szüleik gondoskodására szorulnak, és augusztus végéig a fészek közelében maradnak. Ivarérettségüket 4-5 éves korban érik el. A Körös-Maros Nemzeti Parkban az utóbbi években rendszerint húsz körül alakul a költőpárok száma.

 A tavalyi évhez hasonlósan idén is a szarvasi tájegységben költ a legtöbb rétisas, összesen hat pár. Közülük négy a Hármas-Körös hullámterében, kettő pedig pusztai környezetben, kisebb erdőfoltokban fészkel.

A szabadkígyósi tájegységben tavaly négy pár költött, idén viszont megjelent egy ötödik is. Érdekesség, hogy ebben a térségben most a szokásosnál másfél-két héttel később kezdtek költésbe a rétisasok.

Dévaványa térségében a tél folyamán négy pár tatarozgatta a fészkét, de végül közülük csak három kezdett költésbe. A negyedik fészek üresen maradt, mert korábbi lakói átköltöztek a bihari térségbe. A fészket azonban a nemzeti parkosok rendszeresen szemmel tartják, ugyanis egészen március végéig esély van arra, hogy egy fiatal párnak esetleg megtetszik, és lerakja benne tojásait. A fiatalabb párok egyébként általában később szoktak költeni, mint az idősebbek.

Biharugra térségében szintén négy pár mozgott a fészkek körül, de egyelőre csak három kotlik. A nemzetipark-igazgatóság munkatársai abban bíznak, hogy a negyedik is követi majd őket. Kardoskút térségében és a Maros-ártérben a korábbi évekhez hasonlóan idén is két-két pár rétisas kezdett költésbe.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Te is lehetsz önkéntes sasőr

Időtálló fészekkel várják a fekete gólyákat a Pilisben

Itt az első fekete gólya

Negyven védett madarat tartottak egy zsúfolt kalitkában

Cikkajánló