Már kibújtak az első tarka sáfrányok a Dél-Alföldön

Korainak mondható ez, hiszen a tarka sáfrányok vagy más néven krókuszok leggyakrabban február közepén-végén, március elején szoktak virágozni, de az eddigi enyhe télben már nem vártak tovább.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
2023. január 23.

Korainak mondható ez, hiszen a tarka sáfrányok vagy más néven krókuszok leggyakrabban február közepén-végén, március elején szoktak virágozni, de az eddigi enyhe télben már nem vártak tovább.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága posztolta ki a Facebook-oldalán, hogy az elmúlt napokban Baján és Ásotthalmon is elkezdtek nyílni az első tarka sáfrányok (vagy ahogy talán többen ismerik: krókuszok).

Mint írják, korainak mondható ez a virágzás, mert a krókuszok leggyakrabban február közepén-végén, március közepén bújnak ki a föld alól, de az eddigi enyhe télben már január közepén elkezdtek virágozni. Igaz, ezek az egyedek szinte biztosan nem fognak termést érlelni, hiszen a megporzóik még téli nyugalmi állapotban vannak, és vélhetően a virágok a közelgő mínuszokban el fognak fagyni – tették hozzá a bejegyzésben.

Hagymás évelő, nevét a virágszirmain látható mintázatról kapta. Virágzáskor magassága alig 4-8 (max. 10-12) cm; keskeny, fehér középerű, sötétzöld levelei sem növik túl a virágot. A lepellevelek alapszíne a fehértől a világoslilán át a sötétliláig változhat (a Kiskunságban a fehér, míg pl. a Nyírségben a lilás alapszínű változat gyakoribb valamivel), a külső lepelleveleken pedig 3-3 sötétlila színű csík húzódik. Igen ritkán ezek a csíkok hiányozhatnak, ilyenkor a növény rokonára, a hasonlóan apró termetű fehér sáfrányra (Crocus vernus /C. albiflorus) hasonlít, azonban ott a lepellevelek csúcsa kerekebb, illetve élőhelyeik sem fednek át.

Virága néhány nap alatt elnyílik, így tömeges virágzását is csak 1–2 hétig lehet megcsodálni. A növény igazán szép látványt napos időben nyújt, egyébként szirmait összecsukva tartja. Ha kirándulás közben tarka sáfrányt (Crocus reticulatus) látunk, maximum a fényképezőgépet vegyük elő, és le ne szedjük, mert Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Cikkajánló