Már két tavaszköszöntő virágunk is szirmot bontott

Bár a valódi tél még be sem köszöntött, első virágainkkal itt-ott már lehet találkozni.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Habarics Béla / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (Kiemelt-kép)
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Wikipédia
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság FB
2023. január 17.

Bár a valódi tél még be sem köszöntött, első virágainkkal itt-ott már lehet találkozni.

Az első téltemetőkről a Tiszakürti Arborétum adott hírt, január közepén pedig előbújtak a sárga szirmú virágok a Cégénydányádi-park Természetvédelmi Területen is. A tavasz első hírnökeiként számon tartott növény legnagyobb számban a Szamos-parton fordul elő. Védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Érdekesség, hogy a téltemető Magyarországon nem őshonos faj. A 17. században telepítették be kertekbe, gyümölcsösökbe, parkokba, és innen terjedt szét, majd vált a magyar flóra részévé.

Évelő növény, szárgumója a talajban található, ebből hajt ki a következő évben. Rendszerint tél végén és kora tavasszal virágzik, és akkor a legszebb, ha előtte kemény és hideg volt a tél – ami mostanában nem jellemző.

A volgamenti hérics – egy másik sárga szirmú virág – is kibújt a földből a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csorvási löszgyepen, már január 9-én. A hónap harmadik hetére már öt virágzó tő jelent meg. Tavaly szintén korán kezdett virágozni a hérics, ám a korábbi években csak februárban jelent meg. A Tatársánci ősgyepen is felbukkant négy ilyen virág.

Ebben az időszakban még a talaj közelében bontanak szirmot a virágok, itt gyűjtik a nap melegét, és becsukódnak éjszakára. Áprilisra, amikor a csúcsvirágzás van, már a 20-30 cm-es magasságot is elérhetik. A volgamenti hérics Magyarország legritkább és legveszélyeztetettebb növényritkaságai közé tartozik. Ez a növényfaj volt az első hazánkban, amelyet termőhelyeivel együtt védetté nyilvánítottak 1971-ben. Ma fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Cikkajánló