Már lehet nevezni a Nemzetközi Természetfilm Fesztiválra

A víz és a vizes élőhelyek védelme lesz a 2016-os gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál kiemelt témája. A rendezvény május 18-tól 22-ig tart, 9 szekciódíjat és további 5 kiemelt díjat lehet elnyerni.

Szerző:
Nemzetközi Természetfilm Fesztivál
Fotó:
Nemzetközi Természetfilm Fesztivál
2016. január 15.

A víz és a vizes élőhelyek védelme lesz a 2016-os gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál kiemelt témája. A rendezvény május 18-tól 22-ig tart, 9 szekciódíjat és további 5 kiemelt díjat lehet elnyerni.

 

A fesztivál szervezői 2016-ra két filmszemlét hirdetnek meg, a Nemzetközi Filmszemlét és a Kárpát-medencei Filmszemlét. 9 szekciódíj és 5 kiemelt díj (fődíj; a legjobb „Víz, vizes élőhely védelmi” filmalkotás díja; Rockenbauer-emlékdíj; Kárpát-medencei külhoni magyar alkotó díja; legjobb fiatal alkotó díja) lesz. A szervezők célja, hogy a filmszemlék által minél több, a természet, természetvédelem, környezetvédelem és tudomány területén tevékenykedő tehetséges alkotót bemutassanak és inspiráljanak. A fesztivál fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke.

 

2015-ben 42 országból 424 film és több ezer látogató érkezett Gödöllőre. A szervezők 2016-ban 5 napon keresztül ingyenes vetítésekkel, közönségtalálkozókkal és sokszínű környezet- és természetvédelmi programokkal, előadásokkal és könnyűzenei koncertekkel várják az érdeklődőket.


Nevezni már lehet, egészen február 29-ig.

 

 

A Nemzetközi Filmszemle kategóriái:


a. Természetfilmek (természeti értékeinket, tájainkat és a változásukat bemutató filmek)
b. Természetvédelmi és környezetvédelemi dokumentumfilmek (a biológiai sokféleséget, a klímaváltozás hatásait, valamint azt az embert bemutató alkotások, aki megóvja és együtt él a természettel)
i. televíziós produkciók/független filmek
ii. rövidfilmek, internetes videók, független kisfilmek
c. Tudomány és természet (ismeretterjesztő dokumentumfilmek, a tudomány szerepe a természeti értékek megóvásában, az ember alkalmazkodásában, természet adta lehetőségek, ötletek a tudósok számára)
d. Útifilmek és expedíciós filmek (a kaland, amit látni kell, mert nem öncélú, „ismerd meg a világod” dokumentumfilmek)
e. Rajzfilmek (animációs filmek természetvédelem, környezetvédelem, ökológiai lábnyom témakörben)
f. Vadászat, halászat-horgászat (egy külön zsűri által bírált szekció, a vadász és halász ember tevékenysége, a természet és az ember kapcsolata)

 

 

A Kárpát-medencei Filmszemle, a Kárpát-medence természeti, illetve kulturális értékeit bemutató alkotások szemléje, kategóriák:


a. Természeti értékeink (természetfilm, a Kárpát-medence egy különleges klimatikus és geológiai helye Európának, amely rengeteg kincset, értéket rejt)
b. Vidéki élet, hagyományok (a kárpát-medencei népek hagyományai, örökségei fontos részét képezik az itt élők kulturális örökségének)

 

A nevezéssel kapcsolatban bővebb információ a Fesztivál hivatalos weboldalán, a www.godollofilmfest.com oldalon található.

 

Kapcsolódó cikk:

Új világot nyitott meg az MTSZ különdíjasa

Cikkajánló