Már nem sokáig láthatod a gemenci feketególya-fiókákat

Nemsokára végleg elhagyják a családi fészket Tóbiás és Sára fiókái. A webkamerás élő közvetítésen keresztül még néhány napig megfigyelhetőek a kisgólyák.

 

Szerző:
Sajtóközlemény
Fotó:
Gemenz Zrt.
2017. július 20.

Nemsokára végleg elhagyják a családi fészket Tóbiás és Sára fiókái. A webkamerás élő közvetítésen keresztül még néhány napig megfigyelhetőek a kisgólyák.

 

Idén is rekordgyorsasággal, február 26-án érkezett Magyarországra, a Gemenci erdőbe Afrikából Tóbiás, a hím fekete gólya. A Gemenc Zrt. szakemberei az észlelés után elindították a folyamatosan üzemelő webkamerákat, hogy bárki nyomon követhesse interneten a fokozottan védett madarak életét. Sára, a tojó bő egy héttel később landolt a gemenci fészekben. Bár nem gyűrűzött madár, de a többéves megfigyelések alapján a szakemberek valószínűsítik, hogy minden évben ő Tóbiás párja.

 


Az első tojás március 23-án került a fészekbe, a negyedik 5 nap múlva jelent meg. A gemenci feketególya-pár egymást váltva költötték a tojásokat.



A fiókák nagyjából egy hónap múlva keltek ki. Május elején Tóbiás kiválasztotta a legkisebb fiókát, és elvitte a fészekből. Hasonló eset történt 2015-ben is. Akkor is, most is az időjárási körülmények romlása, hirtelen lehűlés előzte meg ezt a viselkedést. A három kamasz fekete gólya közül a legbátrabb július 10-én repült ki először a fészekből. Azóta mindhárman kirepülnek, de még vissza-visszatérnek a fészekbe, hiszen a tojó egyre ritkábban, de még eteti őket.



Magyarországon jelenlegi ismereteink szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük kb. 40 pár a Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb egyedsűrűségű feketególya-állománya.

 

Itt leshetsz be élőben a fészekbe.

 

Marketing Videos

 

Kapcsolódó cikkeink:

Gemenc - Árterek világa - Új magyar természetfilm a mozikban

Áznak-fáznak a madarak

Hazatért az első fekete gólya

Ismét fészkel a feketególya-pár a Pilisben

Cikkajánló