Hírek

Maradtak a hortobágyi darvak

A darvaknak már rég nem kellene itt lenniük, a nyári ludak meg visszajöttek. A madarak furcsa viselkedése összefügg a sajátos időjárási helyzettel.

Szerző:
http://www.greenfo.hu
Fotó:
Michele Lamberti
Antonio
2014. január 21.

A darvaknak már rég nem kellene itt lenniük, a nyári ludak meg visszajöttek. A madarak furcsa viselkedése összefügg a sajátos időjárási helyzettel.

Még mindig vannak darvak a Hortobágyon, pedig már régen nem kellene itt lenniük, rendszerint már novemberben útra kelnek. Szokatlan a madárvilág összetétele a pusztán, és ez összefügg a sajátos időjárási helyzettel, az enyhe, már-már tavaszias tél hatással van a madarak mozgására, vándorlására is. Aradi Csaba, a nemzeti park korábbi igazgatója, ökológus, madarász a Kossuth rádió Hajnal-táj c. műsorának azt mondta, a darvak, amelyek általában már novemberben útnak indultak, egy időre most is eltűntek ugyan, de nem mehettek messzire, mert már vissza is tértek, ahogyan a nyári ludak is nagy csapatokban jönnek vissza, sőt, már párba is álltak, és megindult a vetélkedés a területért is.

 


 

A kipusztulás szélén álló és a legkorábban érkező kis lilikből is több példányt figyeltek meg a Hortobágyon, noha a decembert soha nem várja meg. Nem jönnek viszont az északi madarak közül az apró testű téli kenderikék, alig van belőlük, holott rendre több tízezres állományaik telelnek a pusztán. A szakember azt mondta, olyan sok csodálkozni valónk azért nincsen, mert az időjárással együtt mozgó madarakról beszélünk, amelyek Dél- és Közép-Európa között "pendliznek", és egy kedvezőtlenebb időjárási fordulatra valószínűleg megint délebbre húzódnak majd.

 


 

Meglepő eközben, hogy az itt maradt darucsapatokban fiatalok is vannak, pedig ők általában a szülőkkel mindig délebbre húzódnak. Előfordulhat az is - tette hozzá Aradi Csaba -, hogy ez már az éghajlati változás miatt bekövetkező új típusú madármozgás első jele, és a vonuló madárból állandó madár lesz egy idő után, ahogyan erre egyébként már van is példa. Persze a daru azért egy átlagos télen nem fog tudni kitelelni nálunk, de a madár talán már érzékelheti a változásokat, és néhány egyed a határokat feszegetheti. Ha egyébként nem fordul különösen zordra az idő, még az is megtörténhet, hogy a madarak nálunk telelnek majd ki, mert sekély hó esetén még megtalálhatják a táplálékukat.

Cikkajánló