Maratoni élmények fényképész turistáknak

A Salgóbánya - Eresztvény - Fülek - Ajnácskő útvonalon túráznak majd a Medvesi Fotós Maraton résztvevői, akik számára autóbuszt is biztosítanak a szervezők 2014. október 11-12-én. A rendezvény vasárnapján a helyi lakosok sem „maradnak le” a határon át közlekedő járatokról és a salgói programokról.

Szerző:
nosza.info
Fotó:
Drexler Szilárd
Komka Péter
Pear Blossom
2014. október 6.

A Salgóbánya - Eresztvény - Fülek - Ajnácskő útvonalon túráznak majd a Medvesi Fotós Maraton résztvevői, akik számára autóbuszt is biztosítanak a szervezők 2014. október 11-12-én. A rendezvény vasárnapján a helyi lakosok sem „maradnak le” a határon át közlekedő járatokról és a salgói programokról.

A Medvesi Fotós Maraton rendezvényének 2013-as életre hívásával a Novohrad - Nógrád Geopark Nonprofit Kft. legfőbb célja az volt, hogy a program alatt készült fotók segítségével megmutassák, hogy az emlékekben ipari térségként élő terület milyen egyedi, karakteres és értékekkel teli táj valójában.

 

A Karancs - Medves Természetvédelmi Alapítvánnyal közös esemény az idei évben a Novohrad - Nógrád Geopark központi területén felül új, felvidéki helyszínekkel bővült az esemény, a szervezők pedig autóbuszok indításával kívánják megkönnyíteni a résztvevők mozgását a programok között, egyben egy újabb témára felhívni a figyelmet. Az esemény regisztrált résztvevői mindkét nap ingyenesen utazhatnak majd az irányonként napi négy alkalommal közlekedő járatokon.

 

 

A fotós maraton helyszíneinek nagy része egyetlen képen, a Karancs csúcsáról

 

Nem „maradnak le” azonban a térség lakosai sem - számukra a vasárnap áll majd rendelkezésre, hogy - a jármű befogadóképességének mértékéig - igénybe vegyék a Salgóbánya - Eresztvény - Fülek - Ajnácskő (és ugyanígy visszafelé) útvonalon közlekedő autóbuszokat. Ennek szimbolikus jelentőséget is tulajdonítanak a szervezők, hiszen jelenleg a teljes Nógrád megyei határszakaszon hiányzik a két ország kistérségeit összekötő közvetlen autóbuszos tömegközlekedés - az utazókat csak az országhatárokig szállítják a társaságok.

Fülek és Somoskőújfalu között 2011. április 30-án közlekedett utoljára közvetlen személyvonat, az itteni járatok leállításával Nógrád megye utolsó kishatárforgalmi átmenete is megszűnt létezni. 2014. október 12-én, vasárnap szimbolikus jelentőséggel a program járatait megnyitják a helyi lakosok számára is, és egyben biztatják a salgótarjániakat, hogy látogassák meg Fülek városát és a Vármúzeumot vagy Ajnácskőt és környékét, a felvidékieket pedig Salgó várába vagy éppen a Medves-fennsíkra invitálják. A járatokat jelképes összeg, 1 Euró vagy 300 Forint ellenében lehet majd igénybe venni a teljes programra nem regisztrált érdeklődők számára.

 

 

Próbavilágítás Salgó várában

 

Salgó várában egyfajta „nyílt napot” is tartanak majd vasárnap, így a helyi érdeklődők is találkozhatnak a várba költöző kovácsmesterrel, valamint a Börzsönyi Nehézgyalogság hagyományőrzőivel. A csak ide kilátogató érdeklődőket is arra biztatják a szervezők, hogy ne hagyják majd otthon fényképezőgépeiket, hiszen ilyenkor gyönyörű tájképet fest az innen látható naplemente.

 

A Medvesi Fotós Maraton előkészületeinek utolsó simításai zajlanak, a végleges program azonban természetesen már hetek óta megtekinthető az esemény honlapján, a www.fotosmaraton.hu címen - így a résztvevők akár már most személyre szabhatják 48 órás időtöltésüket. A fix, garantált programelemek segítségével ugyanis előre, egyéni érdeklődésre szabva tervezhető meg a kétnapos program alatti időtöltés minden órája. A „korán érkezők” egy új lehetőséget is kapnak a „nulladik napon”: Fülek várában pénteken este sajtónyilvános próbavilágítással kezdődik meg a 2014-es Medvesi Fotós Maraton. Az esemény alatt közel száz önkéntes segíti majd a programok zökkenőmentes lebonyolítását, akik helyismeretük segítségével a legjobb fotótémákra, kilátópontokra és rejtett értékekre is felhívják majd a résztvevők figyelmét.

Korábbi cikkeink fotós természetjáróknak
...és Nógrád szerelmeseinek
 

Cikkajánló